Home / Ekonomija / Zajecar -Kordon policije između slavljenika i demonstranata

Zajecar -Kordon policije između slavljenika i demonstranata

Dan grada Zaječara obeležen u prisustvu jakih snaga organa reda, jer su se tokom dana paralelno odvijale praznične manifestacije i protesti radnika i preduzetnika Napeto je bilo i na Popovoj plaži, gde je otvoren novi pešački most (Foto S. Todorović) Zaječar – Kako je bilo i najavljeno, tokom jučerašnje proslave Dana grada, u Zaječaru je održan i protestni skup oko hiljadu radnika i preduzetnika, koji su od lokalne vlasti još jednom javno zatražili da se ponaša u skladu sa teškom ekonomskom situacijom, odnosno, da ne rasipa novac poreskih obveznika na skupe zabave na kojima po pravilu nastupaju estradne zvezde i zvezdice. Istaknut je i problem lokalnih taksi, koje su najviše u Srbiji, zbog čega su brojne firme svoje sedište iz Zaječara premestile u druge opštine. Na protestnom skupu se čulo i da je Zaječar na 96. mestu u državi po visini zarada, a među prvima je po opštinskim dažbinama, posebno po taksama za gradsko građevinsko zemljište, koje su za pet godina porasle od dvadeset do 69 puta. Direktor Zaječarske Fabrike kablova Vlado Madžoski je istako da će ove godine celokupna jednomesečna zarada zaposlenih biti izdvojena da bi se podmirile samo lokalne takse za gradsko građevinsko zemljište. Unače, Dan Zaječara je svečano obeležen na centralnom gradskom trgu i u sportsko-zabavnom centru Popova Plaža, gde je na upotrebu predat novi pešački most, a okupljenima se obratio i gradonačelnik Boško Ničić. Oko 2.000 zaječaraca, koji su prisustvovali manifestacijama povodom Dana grada, od demonstranata je razdvajao kordon u kome je bilo blizu 300 policajaca. ———————————————————— Organizatori protesta u policiji Zaječar – Zaječarska policija privela je juče na informativni razgovor organizatore protesta protiv visokih lokalnih poreza u Zaječaru zato što su prekoračili odobrenje o mestu održavanja skupa. Po odobrenju iz policije protest je mogao biti održan samo na centralnom zaječarskom trgu, popularnom „skveru”, od 10 do 12 časova, ali ne i na Popovoj plaži, kuda su se učesnici protesta uputili i tamo, navodno, remetili protokol puštanja u saobraćaj novog pešačkog mosta preko Crnog Timoka. Nezvanično, razgovor u policiji bio je korektan, a neizvesno je da li će biti nešto preduzeto protiv organizatora.

S. Todorović

——————————————————————————————————————————

VLAST NE HAJE ZA PRETNJE!!

U Zaječaru na Dan grada istovremeno održan protest privrednika i preduzetnika protiv lokalne vlasti i uručena priznanja zaslužnima Zbog enormno visokih komunalnih taksi koje su odlukom Skupštine grada nedavno povećane, ali i nedomaćinskog poslovanja lokalne vlasti, juče je na Dan grada u Zaječaru održan protest privrednika i preduzetnika. Ničić pozdravio demonstrante Dok je kordon policije obezbeđivao odlazak gradonačelnika i zvanica, Boško Ničić je podigao ruku i pozdravio sve učesnike protestnog skupa. On kaže da je legalno izabran na izborima i da građani vide šta je stvorio od Zaječara za vreme svoje vladavine. Zato je smireno pozdravio prisutne, ne reagujući na skandiranje mase „Boško, lopove”, i otišao na Feliks Romulijanu, na svečano uručenje priznanja i povelja zaslužnim građanima povodom proslave Dana grada. U centru se okupilo, prema proceni policije, oko 300 ljudi, koji su nosili parole na kojima je pisalo „Da se lokalna vlast ponaša štedljivo”, „Plate male, takse velike” i slične sadržine. Međutim, organizatori svečanosti povodom Dana grada i puštanja u saobraćaj pešačkog mosta preko Crnog Timoka nisu pridavali veliki značaj zahtevima nezadovoljnih privrednika i preduzetnika. Ceo protest dobio je i tragikomičan karakter jer se na stotinak metara od mesta protestnog okupljanja pekao vo na ražnju u čast proslave Dana grada. Gradonačelnik Ničić je, uprkos brojnim kritikama, kategorično izjavio da će za Dan grada biti besplatnog volovskog pečenja, pića, vatrometa i koncerta. Posle održanog mitinga na Trgu oslobođenja povorka protestanata krenula je u Sportsko-rekreativni centar „Popova plaža”, gde se, u čast Dana grada, svečano osveštavao novi pešački most preko Crnog Timoka. Dok su na jednoj strani popovi osveštavali most, s druge strane se skandiralo „Lopovi” i „Boško, lopove”. Na Popovoj plaži bio je veliki broj dece, starijih Zaječaraca, ali i brojne zvanice zbog proslave Dana grada. Svi su strahovali da ne dođe do nekog incidenta, pa je na ulicama grada bila sva raspoloživa policijska snaga, na čelu s načelnikom policije. Protestno pismo danas će biti upućeno gradonačelniku Bošku Ničiću. Ukoliko ne bude udovoljeno zahtevima, privrednici ističu da će protest nastaviti. U pismu se traži da se takse vrate na prošlogodišnji nivo, da lokalna vlast prestane da rasipa novac svih građana Zaječara i da počne da posluje štedljivo. Takođe, traži se da se sačuvaju firme i radna mesta. Međutim, Boško Ničić ističe da neće dozvoliti da se zaječarski tajkuni bogate.

D. ŽIVKOVIĆ

—————————————————————————————————————————-

Turski harač je bio manji!

Na Dan grada u Zaječaru protestovalo više stotina privrednika i građana tražeći da se snize visoke takse za gradsko zemljište ZAJEČAR – Više stotina Zaječaraca juče je na Gradskom trgu zapretilo lokalnoj vlasti svakodnevnim građanskim otporom ukoliko u narednih 15 dana ne vrati taksu za gradsko građevinsko zemljište na nivo iz 2008. – Ne možemo više da dozvolimo da lokalna vlast besomučno troši novac poreskih obveznika, a da nikome za to ne polaže račune – rekao je Vlado Madžoski, PR Regionalne privredne komore Zaječar, koja je organizovala protest. – Privrednici koji plaćaju takse žele da se taj novac troši za potrebe grada, a ne za basnoslovne honorare estradnih zvezda koje gostuju više puta godišnje. Dragan Cvetković, direktor Fabrike kablova, naglasio je da je Zaječar po primanjima na 96. mestu u Srbiji, a po visini taksi – na prvom! – Uzalud lokalna vlast šminka gradski trg i ulice kad uskoro neće imati ko da uživa u tome. Probudi se i ustani, Zaječaru! – rekla je Snežana Mitrović, direktorka UTP „Srbija Tis“. Podršku protestu pružili su i građani Bora, Negotina i Knjaževca. Videle su se parole „Ko juri nas i našu decu iz grada“, „Pare za narod, a ne za pevače“, „I turski harač je bio manji“,“Dobar gazda sa tuđim parama“. Preko puta Gradskog trga pekao se vo na ražnju povodom Dana grada. Protestanti su zatim prošetali do Popove plaže. Dok je gradonačelnik Boško Ničić u prisustvu domaćih i stranih gostiju svečano puštao novi most u rad, protestanti su zviždali i uzvikivali: „Lopove, lopove!“ Policija je sprečile eventualni incident, a po završetku pozvala organizatore na informativni razgovor. Gradonačelnik Ničić izjavio je da neće sniziti takse jer ih nije ni odredio, već gradska skupština, i istakao da je reč o političkom protestu iza kojeg stoje uvezeni borski revolucionari, istrošeni kadrovi, tajkuni i propali privrednici.

————————————————————————————————————

Policija razdvajala demonstrante i publiku

Protesti za Dan grada u Zaječaru

ZAJEČAR – Proslavu Dana grada u Zaječaru obeležili su protesti, a policija je razdvajala građane koji podržavaju gradonačelnika Boška Ničića i one koji su demonstrirali protiv njega i previsokih opštinskih taksa. Otvaranje pešačkog mosta na Crnom Timoku kod sportskog kompleksa Popova plaža biće zapamćeno po tome što su posetioci aplaudirali i skandirali gradonačelniku Bošku Ničiću, a protestanti, koje je policijski kordon držao udaljene desetak metara,zviždali su i uzvikivali „lopove, lopove“. Više stotina protestanata okupilo se najpre na gradskom trgu, noseći parole sa natpisima „Dobar gazda sa tuđim parama“, „Nemoj da trošiš ono što nemaš“, „I turski harač je bio manji“. Sa bine su poručili vlastima da ukoliko se takse za 15 dana ne vrate na prošlogodišnje, otpočeće štrajkovi i blokade ulica. – Ne želimo da naše pare idu za estradu. Zaječar je 96. u Srbiji po primanjima, a prvi po visini taksa. Mora da postoji građanski otpor, da se novac iz budžeta troši na prioritete – rečeno je sa govornice. Protestanti su nakon mitinga krenuli ka sportskom kompleksu Popova plaža, ali ih je policija sprečila da se približe otvaranju mosta i okupljenim posetiocima. Zaustavili su se i krenuli sa povicima i duvanjem u pištaljke, tako da se gradonačelnik, koji je pozdravljao goste, nije ni čuo. Meštani i učesnici protesta vređali su jedni druge, i samo zahvaljujući policiji, nije izbio sukob. Policija je juče, odmah nakon otvaranja mosta, pozvala organizatore protesta na informativni razgovor. – Organizatori su podneli zahteve za održavanje mitinga na Popovoj plaži u isto vreme kada je gradska uprava već dobila dozvolu za okupljanje. Zbog bezbednosti, postigli smo dogovor sa organizatorima da održe protest na trgu, ali je kolona uprkos tome što nisu imali dozvolu, otišla na Popovu plažu – saznajemo u policiji.

S. B. “Blic”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...