Home / Babin zub / ZIMOVANJE ZA SVAČIJI DŽEP

ZIMOVANJE ZA SVAČIJI DŽEP

Na Babinom zubu na Staroj planini najviše je vikend turista, jer ovaj zimski centar ima mali broj ležajeva za goste

Zimska idila u istočnoj Srbiji... Planira se da Stara planina premaši Kopaonik

Najmlađi i najperspektivniji ski-centar u Srbiji Babin zub na Staroj planini iz godine u godinu sve je posećeniji, pa je nedostatak smeštajnih kapaciteta ove sezone bio problem veći nego ikad. Cene su više nego povoljne, a najviše turista u ovaj zimski centar dolazi iz južne i jugoistočne Srbije.

Na Babinom zubu turistima je na raspolaganju vrlo malo ležajeva u samo dva veća smeštajna objekta, zbog čega je najviše takozvanih vikend turista. Reč je o hotelu B kategorije „Babin zub”, koji je u vlasništvu „Elektroprivrede Srbije” i ima 67 kreveta, i Planinarskom domu, koji raspolaže sa 78 kreveta. U ovim objektima cene hrane i pića su zaista bagatelne. Kapaciteti hotela „Babin zub” su popunjeni sve do 15. marta, što dovoljno govori o interesovanju za boravak na ovom delu Stare planine. U hotelu „Babin zub” pun pansion u dvokrevetnoj sobi košta 2.200 dinara, u trokrevetnoj 2.000, a u apartmanu 2.500. U Planinarskom domu cena prenoćišta se kreće od 710 do 1.180 dinara. Hrana za celodnevni boravak košta 650 dinara.

Tri ski-staze

Ovaj zimski centar raspolaže sa tri ski-staze.

– Staza „Konjarnik”, duga oko 1.200 metara, spada u srednje teške staze. Nju prati žičara četvorosed. Staza „Sunčana dolina” dugačka je 700 metara i ima sidro, a treća staza je bebi-lift za najmlađe koji ima pokretnu traku – vrtešku. Posećenost je, za uslove koje imamo, dobra. Vikendom je posećenost odlična, a radnim danima manja, zbog toga što nema dovoljno smeštajnih kapaciteta, a postojeći hoteli su uglavnom popunjeni. Dolaze ljudi sa svih strana. Najviše ima skijaša iz Niša, Bora, Zaječara, Knjaževca, Pirota, a dolaze i iz Beograda i Vojvodine. Vikendom bude oko 500 skijaša. Organizuju se kampovi, mnogi ski-klubovi dolaze ovde na pripreme – kažu za Press u „Skijalištima Srbije”.

Sve puno do 15. marta... Hotel „Babin zub ima 67 kreveta

Sve puno do 15. marta... Hotel „Babin zub" ima 67 kreveta

Nadica Nikolić iz Kladova je prvi put na Staroj planini.

– Staza sa četvorosedom na Babinom zubu je vrlo dobra. Cene ski-pasa su pristupačne, trodnevni košta 1.900 dinara, što zaista nije skupo. Planirali smo da idemo na Kopaonik, ali ćemo verovatno ubuduće dolaziti ovde, jer nam je blizu, a zaista je lepo – kaže Nadica.

Investicioni zamah

– Ove godine očekujemo veliki investicioni zamah na Staroj planini. Od Pirota se dovodi struja potrebna za dalji razvoj turističkog centra. Sa pirotske strane je probijena trasa puta od sela Mirkovci do Jabučkog ravništa, koja će se i ove godine raditi. Ove godine će se raditi na izgradnji kapaciteta za prečišćavanje otpadnih voda i vodosnabdevanju, a počeće da radi i sistem za veštačko osnežavanje. Napravljena je mala vodoakumulacija neophodna za proizvodnju veštačkog snega. Čim građevinska sezona bude dozvolila, počećemo postavljanje instalacija duž staze i topova za proizvodnju veštačkog snega. To znači da ćemo narednu zimsku sezonu dočekati mnogo ranije. Skijanje će biti moguće već u novembru, a skijaška sezona će se produžiti do aprila – najavio je državni sekretar u ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj Goran Petković prilikom nedavne posete Babinom zubu.

Uloženo 10 miliona evra

Ali nije baš sve za pohvalu.

– Put ne valja ništa, postoji jedna veoma loša deonica, a i sneg bi mogao češće da se čisti – kaže Dejan Nikolić iz Kladova.

Prema najavama iz Vlade Srbije, Stara planina će narednu skijašku sezonu dočekati spremnije nego ikad, jer će početi da radi fabrika za proizvodnju veštačkog snega, a narednih meseci biće potpisani i prvi ugovori sa investitorima o gradnji smeštajnih kapaciteta na Babinom zubu. Do sada je država u izgradnju staza, žičara, prilaznih puteva i drugih sadržaja uložila 10 miliona evra.

Trenutno na Babinom zubu ima dovoljno snega i debljina snežnog pokrivača kreće se od 30 do 70 centimetara. Radno vreme žičara i ski-liftova je od 9 do 16 sati. Osoblje „Skijališta Srbije”, koje opslužuje žičare i ski-liftove, više je nego ljubazno. Posebnu pažnju posvećuju onima koji po prvi put koriste žičare, kao i mališanima koji nisu vični skijanju. Cene ski-pasova su veoma pristupačne i kreću se u rasponu od 400 dinara, koliko košta poludnevni, dok za dnevni ski-pas treba izdvojiti 700 dinara.

Za dolazak na Babin zub obavezna je zimska oprema na automobilima.

A. ĆIRIĆ


Прилагођена претрага


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...