Home / 2021 / –PROGRAM ZAVIČAJNOG MUZEJA KNjAŽEVAC U OKVIRU MANIFESTACIJE „MUZEJI ZA 10“

–PROGRAM ZAVIČAJNOG MUZEJA KNjAŽEVAC U OKVIRU MANIFESTACIJE „MUZEJI ZA 10“

 

Zavičajni muzej Knjaževac I ove godine učestvuje u nacionalnoj manifestaciji Muzeji za 10 raznovrsnim programima, kojim ujedno obeležavamo i Majske dane opštine Knjaževac.

Centralni događaj svakako predstavlja promocija monografije I otvaranje izložbe dela akademskog slikara Dragoslava Živkovića, ali I otvaranje novog dela postavke u donjoj etaži Muzeja grada u kući Ace Stanojevića čime ćemo obeležiti I dan opstine Knjaževac.

Kustosi Zavičajnog muzeja Knjaževac predstaviće I tematske multimedijalne programe namenjene najširoj publici posvećene boginjama Timacum Minusa I muzeju u koferu…

12. maj – sreda 12:00 časova
Galerija – dvorište Zavičajnog muzeja Knjaževac, Karađorđeva 15
Muzej za sve – muzej za poneti, promocija publikacije, aplikacije, internet prezentacije obrazovnog programa Zavičajnog muzeja Knjaževac koji je prevashodno namenjen deci ali i starijoj publici, kao i osobama sa invaliditetom, a koji ima za cilj unapređenje pristupačnosti i inkluzije objekata i programa muzeja. Projekat čiji je autor Milena Milošević Micić, muzejska savetnica istoričarka umetnosti, finansijski je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja. Android aplikaciju kreirala je ArhiMedia grupa Matematičkog instituta SANU, a za dizajn internet prezentacije zaslužan je GetToNet.
14. maj – petak 13:00 časova
Galerija – dvorište Zavičajnog muzeja Knjaževac, Karađorđeva 15

Slikarstvo Dragoslava Živkovića, promocija monografije, premijerno prikazivanje dokumentarnog filma i predstavljanje virtuelne galerije dela Dragoslava Živkovića. Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i opštine Knjaževac. Autor projekta je Milena Milošević Micić, muzejska savetnica istoričarka umetnosti. Monografiju su priredile Milena Milošević Micić i Dušica Živković, autorski tekst monografije napisao je Dragan Jovanović Danilov, dok se u knjizi nalaze i odabrani tekstovi i poezija likovnih kritičara, književnika, pesnika Miodraga Pavlovića, Stojana Bogdanovića, Miroslava Todorovića i dr. Virtuelnu galeriju dela dizajnirao je GetToNet. Autor dokumentarnog filma je Miloš Jeremić ispred produkcijske kuće MediaLinkNew.
15. maj – subota 20:00 časova
Galerija – dvorište Zavičajnog muzeja Knjaževac, Karađorđeva 15

Boginje Timacum Minus-a, promocija dokumentarnog filma autorke Bojane Ilijić, više kustoskinje arheologa Zavičajnog muzeja Knjaževac u produkciji Zavičajnog muzeja Knjaževac. Premijerno prikazivanje filma pratiće dodatni sadržaji u vezi sa predmetima iz zbirki Zavičajnog muzeja Knjaževac.

17. maj – utorak 11:00 časova
Svečano otvaranje nove postavke u donjoj etaži Muzeja grada u kući Ace Stanojevića biće održano u dvorištu Muzeja grada, u prisustvu predstavnika opštine Knjaževac i kolektiva Zavičajnog muzeja Knjaževac uz prigodan program i demonstraciju pratećih edukativnih elemenata i programa u okviru nove muzejske postavke. Autori postavke su Milena Milošević Micić, muzejska savetnica istoričarka umetnosti, Jelena Kurtić, kustoskinja etnolog i Dragoslav Živković, likovni urednik muzeja. Autorka dizajna postavke i vizuelnog rešenja je dia Olivera Nikolić. Autorka ilustracija edukativnih elemenata je Sanja Mladenović, ilustratorka i dizajnerka, dok su didaktička sredstva i edukativne elemente izradile članice udruženja Etno centar iz Knjaževca.
Od 12. do 18. maja
Objekti Zavičajnog muzeja Knjaževac

Obrazovni multimedijalni programi Zavičajnog muzeja Knjaževac biće predstavljeni putem društvenih mreža i u objektima Zavičajnog muzeja Knjaževac, Muzeja grada u kući Ace Stanojevića i Arheo-etno parku u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom i propisanim merama.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...