Home / 2021 / Pored stolarije, država daje pare i za peći i kotlove

Pored stolarije, država daje pare i za peći i kotlove

Pored zamene stolarije u domaćinstvima, koju će država i lokalne samouprave sufinansirati sa polovinom sredstava, u okviru planova unapređenja energetske efikasnosti biće subvencionisana i zamena peći, odnosno individualnih ložišta u domaćinstvima, navodi “Blic”.

Očekuje se da bi, navodi pomenuti medij, kroz ovaj program moglo da bude zamenjeno čak 1,2 miliona ložišta koja trenutno ne ispunjavaju ekološke standarde. Tačni iznosi subvencija i kriterijumi za prijavu građana tek će biti definisani javnim pozivom.



Javni poziv će biti raspisan uskoro.

U resornom ministarstvu veruju da ovaj posao može da se završi u naredne tri godine, što će omogućiti da računi građana budu 15 do 20 odsto niži, bilo za toplotnu ili za električnu energiju.

„U novim zakonima iz oblasti energetike biće zabranjeno da se guma i plastika koriste za sagorevanje, ali će i onima koji koriste ugalj i mazut biti dat rok do kraja godine da pređu na čistije i zdravije izvore energije, bilo da je u pitanju pelet, gas ili električna energija. Svesni smo da mnogi to ne mogu da urade sami i zbog toga ćemo, kao i kad je u pitanju zamena stolarije, i to podržati kroz upravu za energetsku efikasnost, ali i kroz fondove kojima upravlja Ministarstvo zaštite životne sredine“, rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

„Javni poziv za lokalne samouprave trebalo bi da bude raspisan već krajem aprila, zatim sledi poziv za preduzeća, dok će javni poziv za građane biti raspisan u junu“, istakli su iz Ministarstva za „Blic“ i dodali da će i tu postojati određena selekcija, pošto najverovatnije neće biti sredstava baš za sve zainteresovane.



Izvor https://nova.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...