Home / 2021 / Ministarstvo poljoprivrede dodeljuje bespovratna sredstva za opremu za navodnjavanje i bušenje bunara

Ministarstvo poljoprivrede dodeljuje bespovratna sredstva za opremu za navodnjavanje i bušenje bunara

Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede objavila je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku nove opreme za navodnjavanje i iskop/bušenje bunara.

Kako prenosi agrofin.rs, pravo na korišćenje ovih sredstava u 2021. godini može da ostvare nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, naučno-istraživačka organizacije, fakulteti i instituti, srednje stručne škole u poljoprivredi kao i visoke škole strukovnih studija iz oblasti poljoprivrede. Na konkurs mogu da se isto tako jave i preduzetnici i zemljoradničke zadruge.

Pravo na sredstva po konkursu podnosilac može da ostvari ako je upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava (aktivan status) i vodi se u registru kao vlasnik parcele na kojima se postavlja oprema za navodnjavanje. Maksimalni iznos sredstava po podnetoj prijavi je tri miliona dinara bez uračunatog poreza na dodatu vrednost. Iznos sredstava koji se odobrava je do 60 posto vrednosti nabavljene opreme za navodnjavanje bez uračunatog poreza na dodatu vrednost na koju se odnosi prijava i koja se smatra prihvatljivim investicionim ulaganjem. Prijave se podnose do 24. maja.



Za iskop/bušenje bunara u funkciji navodnjavanja pravo da podnese zahtev ima nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koje je upisano u Registar u aktivnom statusu. Od podnosioca  prijave zahteva se da kao vlasnik ima dokaz o upisu u Registar parcelu koja se vodi kao zemljište i koristi za poljoprivrednu proizvodnju (njiva, vrt, voćnjak, vinograd, livada, pašnjak i trstik) na kojoj se obavlja iskop/bušenje bunara .

Pravo na korišćenje sredstva podnsilac prijave može da ostvari ako ne koristi i neće koristiti podsticaje, subvencije i donacije po drugom osnovu i kod drugih organa i institucija. Sredstva za realizaciju investicije odobravaju se do 80 posto po dužnom metru iskopa/bunara, odnosno do 3.000 dinara po dužnom metru iskopa/bunara bez uračunatog poreza na dodatu vrednost. Maksimalni iznos sredstava po podnetoj prijavi je 180.000 dinara bez uračunatog poreza na dodatu vrednost. Prijava na ovaj konkurs podnosi se do 24. maja.

Prijavu za konkurs možete preuzeti ovde.


B.K.

Izvor: agrofin.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...