Home / 2022 / Podrška Knjaževcu za lokalno planiranje upravljanja migracijama

Podrška Knjaževcu za lokalno planiranje upravljanja migracijama

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u partnerstvu sa Komesarijatom za izbeglice i migracije (KIRS) obezbedio je obuku i konsultantsku podršku za 17 opština pri izradi Lokalnih akcionih planova za upravljanje migracijama.

Podrška je obezbeđena u okviru globalnog programa Nemačke razvojne saradnje “Migracije i dijaspora” (PMD)”.

Govoreći o važnosti Lokalnih akcionih planova Daniela Кostadinova, projektna menadžerka programa PMD istakla je da će ovi dokumenti doprineti sveukupnom poboljšanju procesa upravljanja migracija na lokalnom nivou.




“U skladu sa ciljevima održivog razvoja UN, veći fokus se stavlja na saradnju sa dijasporom, koja se kada je reč o Srbiji procenjuje i na do 5 miliona, zatim na tzv. urodnjavanje aktivnosti i politika i uređivanje iregularnih migracija“, dodala je Кostadinova.

Poslednje u nizu obuke održane su u četvrtak u Opštinama Knjaževac i Kikinda za predstavnike lokalnih institucija sa ciljem razmene mišljenja i podataka na temu upravljanja migracijama.

Na infosesiji u Knjaževcu učestvovali su predstavnici Opštine, Crvenog Krsta, Nacionalne službe za zapošljavanje i Centra za socijalni rad. 

“Današnji sastanak predstavlja nastavak saradnje sa Opštinom Knjaževac na izradi novog lokalnog akcionog plana za upravljanje migracijama (LAP). KIRS od 2008. godine učestvuje u aktivnostma za unapređenje polažaja svih migrantskih grupa, a LAP su veza između opština i nacionalnog strateškog okvira i odražavaju potrebe lokalnih zajednica”, naveo je Dragoslav Medić, koordinator u KIRS, nakon sastanka.

Opština Knjaževac je izradila predlog svog plana razvoja za period 2021-2027, a u saradnji sa GIZ i KIRS ovaj dokument će biti dopunjem novim kategorijama kao sto su dijaspora i njen značaj za lokalni razvoj, mere za smanjenje odliva stanovnistva, praćenje unutrašnjih migracija, ekonomskih migracija, kao i trgovine ljudima.

U Opštini Kikinda na infosesiji učestvovali su predstavnici opštine, Crvenog krsta, Nacionalne službe za zapošljavanje i Centra za socijalni rad. 

“Važnost LAP se ogleda u detaljnoj analizi sprovdenih mera i aktivnosti prema izbeglicama, interno-raseljenim licima i povratnicima prema sporazumu o readmisiji, migrantskoj populaciji bez utvrđenog statusa kao i preduzimanje novih mera usmerenih ka drugim kategorijama koje imaju značaj u migracionim tokovima”, navela je Tatjana Barbulov poverenica KIRS za Kikindu.

Strategija o ekonomskim migracijama Republike Srbije za period od 2021-2027, a koju je usvojila Vlada Srbije, navodi da se trend depopulacije nastavlja decenijama, te da je najveće opadanje broja stanovnika zabeleženo u regionima Južne i Istočne Srbije. 

Od početka godine održane su infosesije u Sokobanji, Boljevcu, Kladovu, Ćupriji, Kanjiži, i Paraćinu.

Konsultantsku podršku infosesijama pruža Timočki Omladinski Centar – TOC koji kreativnim delovanjem, inovativnim pristupom i partnerstvima, doprinosi održivom razvoju zajednice.

Podsećamo, Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK) koji posluje u okviru Globalnih programa Nemačke razvojne saradnje “Migracije za razvoj” i “Migracije i dijaspora” pored Migracionih servisnih centara NSZ prva je stanica za informisanje i upućivanje na raspoložive mere podrške svih naših ljudi u pokretu.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...