Home / 2020 / Ne palite strnjišta! – upozoravaju savetodavci za poljoprivredu

Ne palite strnjišta! – upozoravaju savetodavci za poljoprivredu

Poljoprivredno stručna i savetodavna služba (PSS)Knjaževac priključila se akciji “Ne palimo strnjišta” Instituta za primenu nauke u poljoprivredi iz Beograda koju sprovode Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

Valentina Aleksić, diplomirani inženjer poljoprivrede,  ističe da  je cilj akcije ukazivanje na sve aspekte dugotrajnih štetnih posledica spaljivanja strnjišta na njivama, kao i podizanje svesti poljoprivrednih proizvođača o neophodnosti promene ove loše prakse.

”Paljenjem strnjišta uništavamo površinski sloj zemljišta, nanosimo štetu životnoj sredini, izazivamo požare i opasnosti izlažemo svoj i živote drugih”. Spaljivanje strnjišta kažnjivo je po Zakonu o izazivanju opšte opasnosti od požara, kao i po Zakonu o zemljištu, a zbog nepoštovanja ovih zakona registrovana poljoprivredna gazdinstva mogu preći u pasivan status, koji može trajati i dve godine,” kaže Aleksić.




 

Nakon završetka žetvenih radova ratarima se preporučuje da u najkraćem mogućem roku pristupe zaoravanju svojih parcela, što je najbolji i najzdraviji način uklanjanja ostataka stabljika žita.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...