Home / 2021 / Kon: Mislim da sutra neće biti popuštanja mera u ugostiteljskim objektima

Kon: Mislim da sutra neće biti popuštanja mera u ugostiteljskim objektima

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je jutros da je u toku faza popuštanja mera i da to ne može da se izbegne, ali izneo svoje lično mišljenje da na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba mere koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata u zatvorenom neće biti popuštene.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je jutros da je u toku faza popuštanja mera i da to ne može da se izbegne, ali izneo svoje lično mišljenje da na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba mere koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata u zatvorenom neće biti popuštene.



Kada je reč o merama za predstojeće praznike, Kon je na TV Prva rekao da smatra da ne treba uvoditi nove mere, već da je potrebno poštovati mere koje su na snazi. Istovremeno je istakao da je još daleko od toga da se potpuno opušteno slave predstojeći praznici.

Mi ne vidimo šta bi tu trebalo zatezati, trebalo bi samo da se poštuje ono što postoji i ne slaviti Uskrs kao da nema korone- rekao je Kon.

Kon je naveo da ne misli da će na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa doći do popuštanja mera. Kako kaže sutra će se na sednici proceniti epidemiološka situacija, saslušati sve vezano za vakcinaciju i so svim problemima koji su se pojavili.

– Mi smo očekivali da će krenuti pad, još brži treba da bude i on se razlikuje, negde nema, negde ide naglije, to sve zavisi ne samo od obuhvata vakcinacijom nego i poštovanja mera- kaže Kon.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, ćlan Kriznog štaba navodi da je ona nepovoljna, ali da je sledeći stepen da ona bude nesigurna i nestabilna, pa tek onda nakon toga bi ona bila povoljna.

On ističe da je Srbija u samom vrhu obuhvata vakcinacijom i da je to bitno jer nam se tako ubrzano povećava kolektivni imunitet, za koji Kon kaže da je cilj da se postigne do leta.

Upitan o organizovanju svadbi, Kon navodi da će se o tome razgovarati u narednom periodu i načinima bezbednog organizovanja. Navodi da će “pred kraj maja i u junu biti navala svadbi, ali da ćemo tada imati i ozbiljno popuštanje virusa, ali i mera”. Dodao je i da kako bude padao broj zaraženih, pomeraće se i dozvoljen broj ljudi koji se okupljaju.

Epidemiološki nisu muzičari problem već oni koji dolaze da slušaju. Naše shvatanje da kad se uđe na svadbu i da se 5-6 sati ponašamo kao da nema virusa, onda tako ne može. Da dolaze ili vakcinisani ili ako su preležali, ili da se testiraju pa da onda ne nose masku- rekao je Kon i dodao da mora da bude jasno da ne može da se dešava da se 6 sati na svadbi da se ponašamo kao da virusa nema.

Govoreći o jučerašnjoj smrti bebe koja je bila na respiratoru, Kon navodi da je to tragedija i da ne sme ni u kakvom slučaju staviti tu tragediju sa strane, ali je isto tako naveo da nema velikog oboljavanja kod dece, jer su školski kolektivi bili zatvoreni u prethodnom periodu.

– Ovaj slučaj se nalažost desio i ovo pokazuje koliko je virus podmukao- rekao je Kon i dodao da nemaju nikakve dokaze da se promenio virus.



 

Foto Tanjug / Video Printscreen / https://www.novosti.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...