Home / 2021 / Knjaževac : Afrička svinjska kuga desetkovala lovišta širom Srbije

Knjaževac : Afrička svinjska kuga desetkovala lovišta širom Srbije

LOVIŠTA u pirotskom kraju u proteklom periodu desetkovala je afrička kuga, koja uništava i divlje svinje.
Prema podacima LU “Ponišavlje” u Pirotu, koje iznosi predsednik Zoran Aleksić, od 37 ustreljenih jedinki, čak 23 su imale svinjsku kugu! Pomoru u lovištima svedoče i lovci koji na propisan način uklanjaju ostatke zaraženih životinja i dezinfikuju lokacije na kojima su pronađeni.

– Prema podacima koje nam saopštavaju lovci, sve više je uginulih divljih svinja i to ne samo u našem lovištu nego i na području Dimitrovgrada, Bele Palanke, Babušnice, kao i prema Timočkoj krajini. Afrička kuga kod svinja, rasprostranjena je od Duvana i Kladova, preko Negotina, Zaječara, Knjaževca, Svrljiga praktično u celoj ovoj oblasti. Kada je reč o ovom terenu poslednji slučaj uginuća zabeležili smo u selu Gostuša, a ima i oko sela Kamik, Prisjan, Berovica – kaže Aleksić.




OBORI PRAZNI

PRVI slučaj afričke kuge svinja zabeležen je početkom propšle godine u dimitrovgradskom selu Petrlaš, gde je par dana posle Nove godine pronađeno šest uginulih divljih svinja. Od tada se ova zaraza proširila među divljim, ali i domaćim svinjama, zbog čega je na celom području proglašena epidemija, a preventivno je uništeno preko 1.000 domaćih svinja.

Ljubiša Stanković, upravnik lovnog područja u pirotskom kraju, tačnije u LU “Ponišavlje”, kaže da se prilikom odstrela divljih svinja, poštuje kompletna propisana procedura od koje ne odstupa nijedan lovac.

– Svako odstreljeno grlo ide najpre u hladnjaču. Nakon analiza sa uzoraka, odnosno dela iznutrice odstreljene divljači, na kugu i trihinelozu, u Veterinarskom institutu u Nišu, meso se može uzeti samo ukoliko nije zaraženo. U suprotnom uništava se na neškodljiv način. Ako pronađemo uginulu svinju, kompletan teren dezinfikujemo, a nju zakopavamo na jednoj lokaciji kod Basare, gde se takođe, uz prisustvo sanitaraca rade kopmpletne dezinfekcije prostora, vozila i ljudi – precizira Stanković.

Iz Pirota je nedavno potekla inicijativa da se odjavi epidemija afričke kuge svinja na ovom području, međutim sudeći prema stanju u lovištima, teško da će ona imati epilog kakav priželjkuju vlasnici mnogobrojnih praznih obora u kojima su uzgajali domaće svinje, od čega su živeli.

izvor https://www.novosti.rs/




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...