Home / 2021 / Dodatna podrška radu ugostiteljske i turističke privrede

Dodatna podrška radu ugostiteljske i turističke privrede


Vlada Republike Srbije usvojila je na nedavno  sednici Uredbu o utvrđivanju Programa rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu ugostiteljske i turističke privrede zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-COV-2.

Imajući u vidu da turizam predstavlja izuzetno važnu granu nacionalne ekonomije i ima značajan doprinos u ukupnom bruto domaćem proizvodu, Vlada Srbije izdvojila je 1.980.000.000 dinara kao meru podrške opstanku i razvoju ove grane privrede.

Ovim sredstvima u narednih deset dana biće isplaćena još jedna minimalna zarada za zaposlene u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, turističkim i rent-a-kar agencijama.

Na sednici je usvojena i odluka da se u naredne dve nedelje isplati jednokratna pomoć penzionerima u iznosu od po 5.000 dinara. Više od 1,7 miliona penzionera dobiće ovu pomoć od države, za šta je obezbeđeno 8,6 milijardi dinara.

U “Službenom glasniku RS”, broj 11/2021 objavljena je Uredba o utvrđivanju programa rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu ugostiteljske i turističke privrede zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-COV-2 (u daljem tekstu: Uredba), kojom se utvrđuje Program rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu ugostiteljske i turističke privrede zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 (u daljem tekstu: Program), čije najvažnije elemente dajemo u nastavku.

Sredstva utvrđena ovim programom dodeljuju se bespovratno, u visini od 30.900,24 dinara po svakom zaposlenom za koga je privredni subjekt isplatio zaradu za mesec decembar 2020. godine i podneo odgovarajuću poresku prijavu.

Odobrena sredstva uplaćivaće se korisnicima na posebne namenske dinarske račune koje će Ministarstvo finansija – Uprava za trezor otvoriti za ove potrebe, a isplatu sredstava vršiće Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Pravo na bespovratna sredstva mogu da ostvare privredni subjekti koji su u Agenciji za privredne registre, kao pretežnu delatnost, registrovali:




  • 5610 – Delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata;
  • 5621 – Ketering;
  • 5629 – Ostale usluge pripremanja i posluživanja hrane;
  • 5630 – Usluge pripremanja i usluživanja pića;
  • 5510 – Hoteli i sličan smeštaj;
  • 5520 – Odmarališta i slični objekti za kraći boravak;
  • 5530 – Delatnosti kampova, auto-kampova i kampova za turističke prikolice;
  • 5590 – Ostali smeštaj;
  • 7911 – Delatnost putničkih agencija;
  • 7912 – Delatnost tur-operatora;
  • 7990 – Ostale usluge rezervacije i delatnosti povezane sa njima;
  • 7711 – Iznajmljivanje i lizing automobila i lakih motornih vozila.

Bespovratna sredstva se mogu iskoristi zaključno sa 30. septembrom 2021. godine, nakon čega će namenski računi biti zatvoreni, a neiskorišćena sredstva će biti preneta u budžet Republike Srbije.

Privredni subjekt gubi pravo na korišćenje subvencije:

  • ukoliko smanji broj zaposlenih za više od 10% u periodu od 13. februara 2021. godine zaključno sa istekom perioda od tri meseca nakon isplaćene pomoći (u navedeno smanjenje se ne računaju zaposleni koji su sa privrednim subjektom zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre 13. februara 2021. godine, a kojima ovi ugovori ističu u perioda od tri meseca nakon isplaćene pomoći);
  • ukoliko dodeljena bespovratna sredstva u potpunosti ili delimično ne iskoristi isključivo za zarade zaposlenih.

Ova uredba stupa na snagu 13. februara 2021. godine.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...