Home / 2021 / Bespovratna finansijska podrška za mala poljoprivredna gazdinstva

Bespovratna finansijska podrška za mala poljoprivredna gazdinstva


Ministarstvo poljoprivrede Srbije objavilo je danas da sa Svetskom bankom (SB) započinje projekat dodele bespovratnih sredstava malim poljoprivrednim gazdinstvima i preduzećima, kao i modernizaciju sopstvenog sistema za dodelu subvencija.

Za te namene Ministarstvo poljoprivrede će do kraja godine isplatiti 20 miliona evra i to kroz tri javna poziva do kraja godine.

Prvi poziv, koji podržava sektore voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva upravo je objavljen, dok će naredna dva biti u julu i oktobru.

Novi vid podrške biće avansno isplaćen poljoprivrednicima koji budu ispunili kriterijume, a jedan zahtev može biti podržan sa najmanje 10.000 evra, a maksimalno 25.000 evra kada je reč o poljoprivrednim gazdinstvima, dok će mala i srednja preduzeća moći da računaju na 12.500 do 200.000 evra.
Kako je ocenjeno, ono što je dodatni kvalitet ovog projekta je to što će gazdinstva pored bespovratnih sredstava imati i kreditnu podršku uz minimalno sopstveno učešće.

Na ovaj način biće postignut i dodatni vid kontrole jer će sredstva biti dostupna samo za one čija ideja ima perspektivu u daljem razvoju što će procenjivati u resornom Ministarstvu, ali i u bankama koje će odobravati kredite.

Кako je ranije najavio ministar poljoprivrde Branislav Nedimović, sredstva će biti plasirana kroz šemu 50-40-10, odnosno korisnici će moći da dobiju bespovratna sredstva u iznosu do 50 odsto od ukupne vrednosti investicije, dok će 40 odsto finansirati iz kredita kod banaka koje su učesnice projekta, a svega 10 odsto sopstvenog novca proizvođači će dati u startu kao sopstveno učešće.

Istaknuto je da je dodatna pogodnost ovog vida podsticaja to što poljoprivrednik sav novac dobija unapred, odnosno pre početka same investicije i nema nikavu prepreku za dalje ulaganje već će novac trošiti po unapred odobrenom projektu.

Ovaj novi način podrške u poljoprivredi pružaće mogućnost poljoprivrednim proizvođačima i mikro, malim i srednjim preduzećima za razvoj ali prema uslovima koji se predstavljaju pred njih.

Značajna pažnja biće posvećena primeni novih tehnologija i održivom pristupu ka životnoj sredini, navedeno je u saopštenju.

Među prioritenim korisnicima su žene, mladi poljoprivredni proizvođači i oni koji rade u manje razvijenim odnosno siromašnim opštinama.

Prednost će imati i oni proizvođači koji imaju komercijalni potencijal, ali još uvek mali kapacitet da se nadmeću za finansijske mere podrške razvoju poljoprivrede poput evropskih fondova za ruralni razvoj IPARD.


Izvor N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

U Zavičajnom muzeju Knjaževac „Bečka škola – istureno odeljenje“

  U utorak, 30. novembra u Galeriji Zavičajnog muzeja Knjaževac biće otvorena ...