Home / Vesti iz Knjazevca / VLADAN MAKSIĆ I BRANISLAV V. BRANKOVIĆ POBEDNICI XVII SVETOSAVSKOG KNJIŽEVNOG KONKURSA NARODNE BIBLIOTEKE »NJEGOŠ» IZ KNJAŽEVCA

VLADAN MAKSIĆ I BRANISLAV V. BRANKOVIĆ POBEDNICI XVII SVETOSAVSKOG KNJIŽEVNOG KONKURSA NARODNE BIBLIOTEKE »NJEGOŠ» IZ KNJAŽEVCA

Na XVII Svetosavskom književnom konkursu, raspisanom u decembru 2008, učestvovalo je 114 autora – 58 iz oblasti poezije, 15 iz oblasti kratke prozne forme u konkurenciji odraslih i 41 autor u konkurenciji mlađih od 15 godina.

Žiri, koji su činili knjaževački pesnici Slobodanka Stanković-Ilić, Nebojša Đorđević i Milijan Srejić, pregledao je sve prispele radove i doneo odluku da dodeli po tri nagrade u četiri konkurencije, kao i više pohvala za poseban stilski izraz. Književni susret posvećen nagrađenim učesnicima biće održan u sredu 28. januara 2008, u 18.00 u Velikoj galeriji Doma kulture u Knjaževcu.

Rezultati XVII Svetosavskog književnog konkursa:

Konkurencija odraslih – poezija:

1. Vladan Maksić, Gornji Milanovac

2. Ilija Stepanović, Kragujevac

3. Elizabeta Georgijev, Dimitrovgrad

Posebne pohvale za oblast poezije:

Nemanja Savić, Zrenjanin

Dragoslav Stevanović, Niš

Jovan D. Petrović, Petrovac na Mlavi

Konkurencija odraslih – kratka prozna forma:

1. Branislav V. Branković, Zaječar

2. Slobodan Stoiljković, Prokuplje

3. Marija Nedeljković, Zaječar

Posebne pohvale za oblast kratke prozne forme:

Stamen Milovanović, Niš

Dušan Mijajlović Adski, Niš

Konkurencija mlađih od 15 godina – poezija:

1. Petra Kostić, Svrljig

2. Tanja Ilić, Dimitrovgrad

3. Jovana Dikić, Svrljig

Posebne pohvale za oblast poezije:

Jelena Belović, Ravni Topolovac

Maja Dimitrov, Dimitrovgrad

Slavica Jovanović, Ravni Topolovac

Konkurencija mlađih od 15 godina – kratka prozna forma:

1. Anđela Arsenov, Dimitrovgrad

2. Željko Kostić, Svrljig

3. Ivana Vušković, Knjaževac

Posebne pohvale za oblast kratke prozne forme:

Kristina Ranđelović, Svrljig

Dunja Sokolović, Knjaževac

SAOPŠTENJE ŽIRIJA 17. SVETOSAVSKOG KNJIŽEVNOG KONKURSA

FLEKSIBILNIJA INTERAKCIJA JEZIKA I SADRŽAJA

Žiri Svetosavskog književnog konkursa u sastavu: Slobodanka Stanković – Ilić, književnik, Nebojša Đorđević, književnik i Milijan Srejić, književnik, pregledao je sve prispele poetske i prozne radove učesnika u selekciji odraslih i dece do 15 godina.

Ponuđeno poetsko štivo starijih učesnika, iako odraz decenijskog stanja srpske poezije, koje karakteriše, niži ekspresivno – formatsko – retorički nivo, odnosno slabije sprovođenje osnovnih postulata ove književne discipline, vidno je bolje po kvalitetu nego poslednjih godina. Pesme više nisu, najčešće pisane u prvom licu, sa prizemnom «ljubavnom», kao i religioznom i rodoljubivom tematikom, vezanom za Kosovo, a koje su činile sliku velikog kulturnog pada, pada moralnih vrednosti i sliku trenutnog nacionalnog intelektualnog proseka, na koga su poslenjih godina vršili negativan uticaj, ratovi, folk (ne)kultura i pojedini mediji. Dobar broj ovogodišnji radova oslobođen je takavog balasta te najčešće ima neomedjeno, pa i kosmopolitsko vrednovanje, koje često izlazi iz okvira pojedinačnog i realnog, a ostvaruje se u pravcu opšteg, nadrealnog i imaginarnog.

Ovo se odnosi, pre svega na dvadestak odabranih radova koje je žiri izdvojio i koji zadovoljavaju gorepomenute osnovne kriterijume kao i dosledno sprovođenje teme.

Nagrađeni radovi pripadaju nekoj drugoj dimenziji u odnosu na prosek, te na daleko kvalitetniji i nadahnutiji način od predhodnopomenutih tretiraju, emotivna, misaona, dramatična i socijalna stanja, koja karakterišu svakodnevicu življenja, kao i nadrealnu observaciju, kao tematsku ravnotežu spoljašnjeg i unutrašnjeg sveta.

Prozni radovi, odnosno kratke priče odraslih učesnika su, takođe, za stepenicu više po kvalitetu u odnosu na predhodne godine, jer integritet iskazanog podrazumeva flesibilniju interakciju jezika i sadržaja. Većina ponuđenih priča, po dužini ne prelazi zadati okvir, te u startu zadovoljava osnovni uslov u raspisu konkursa. Nagrađeni u ovoj kategoriji, stilski i tematski izbegavaju zamke anahronizma, te ostvaruju zaokruženu celinu, u kojoj iskazuju ovostranu i onostranu konstelaciju sa jezikom, tematski i sadržajno.

Već nekoliko godina, prijatno iznenađenje u obe književne kategorije su deca do petnaest godina. Većina osnovaca su ispunila osnovne tematsko – formatske zahteve, što oslikava dobar pedagoški rad u pojedinim sredinama. Predprošle godine najbolje radove imala su deca iz Donjeg Topolovca (Vojvodina), Svrljiga i Sokobanje, prošle, deca iz Belog potoka, kod Beograda, a ove godine, to su učenici iz Dimitrovgrada i Svrljiga.

Neki od njih pokazali su, čak, tehničku raznovrsnost i pun individualni izraz.Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : POČELA „ČITAONICA IGRAONICA“

Na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke „Njegoš“ počela je realizacija edukativno zabavnog programa ...