Home / Ekonomija / Središte u Nišu ili u Zaječaru

Središte u Nišu ili u Zaječaru

Pirot – Nacrtom zakona o regionalnom razvoju predviđena je podela Srbije na sedam regiona, a Pirotski okrug po tom predlogu bio bi u sastavu istočnog regiona sa sedištem u Zaječaru.

Načelnik Pirotskog upravnog okruga Goran Stamenovićrekao je za Danas da to nije konačan predlog, dodajući da nije siguran da je neophodno Srbiju u ovom trenutku deliti na sedam regiona.


– Čini mi se da je ta podela urađena malo veštački i da bi možda broj regiona mogao da se smanji. Lično smatram da bi jedan region jugoistočne Srbije sa centrom u Nišu koji bi obuhvatio Pčinjski, Jablanički, Toplički, Nišavski, Pirotski i Zaječarski okrug, možda bilo bolje rešenje – kaže Stamenović.

On dodaje da je nedavno na sastanku Saveta Pirotskog okruga, koga pored načelnika čine i predsednici pirotske, babušničke, belopalanačke i dimitrovgradske opštine, razgovarano o regionalizaciji, ali da konkretni zaključci nisu doneti.

– S obzirom na to da je Pirot na granici između istočnog regiona, sa centrom u Zaječaru i južnog sa centrom u Nišu, kako je zamišljeno ovom podelom, postoje zagovornici i jedne i druge ideje. Jedni kažu da je možda bolje ići ka istočnom zbog povezivanja sa Starom planinom i zbog pograničnog regiona od Dunava uz Staru planinu gde će biti velikih investicija. Drugi smatraju da je veza ka Nišu prirodnija zbog toga što je Niš kulturni, univerzitetski i zdravstveni centar. U svakom slučaju o tome tek treba razgovarati – kaže Stamenovići podseća da je regionalizacija Srbije potrebna zbog daljeg približavanja Evropskoj uniji.

U nacrtu ovog zakona predviđena je podela Srbije na region Vojvodine, Beograda, Zapadni, Istočni, Centralni, Južni i region Kosova i Metohije.


izvor Danas

One comment

  1. Hm, mislim da je broj od 7 regiona malo, bolje da se doda jos nekoliko da bi se izbeglo novo centralizovanje novca i birokratije a naustrb manjih mesta kojima je potreban napredak. Npr, ako se Pirot dvoumi da li da se prikloni Nisu ili Zajecaru, onda Kladovo, Majdanpek, Negotin i Bor nemaju ama bas nikakve veze sa Nisom. Pa cak ni sa Zajecarom.
    Smatram da u slucaju Pirota veliku igru igra niski lobi tajkuna i lopova koji be hteli preko pirotske opstine na mala vrata da udju na teritoriju Stare Planine i da grabe veci deo kolaca od investicija. Poznato je da je skijaski kup na Staroj Planini nazvan “Nis 2009”. Zasto???? Kakve veze ima Nis sa skijalistima na teritoriji NASE opstine????
    Ovo treba da se razglasi na vise instance.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...