Home / Mladi vesti / Opstini Knjazevac preti demografsko pražnjenje !!???

Opstini Knjazevac preti demografsko pražnjenje !!???

Ljajić: Srbiji preti demografsko pražnjenje

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić upozorio je danas da postoji realna opasnost da pojedini delovi Srbije, posebno njena rubna područja, potpuno opuste, jer se stanovništvo, u potrazi za boljim uslovima života, seli u veće centre..

“Srbiji ozbiljno preti demografsko ‘pražnjenje’, a već sada je izvesno da bi neke od opština za dvadesetak godina mogle potpuno da opuste”, rekao je Ljajić.

SRBIJA Ministar smatra da se što pre mora naći način da se ljudi zadrže u tim opštinama. “Beograd neće moći da primi sve koji dolaze, niti će te opštine moći da opstanu bez tog kadra koji je, praktično, jednom nogom na putu ka prestonici ili nekom drugom centru”, rekao je Ljajić . Ministar rada i socijalne politike, koji je posetio gotovo sve opštine u Republici, kao primer je naveo Krupanj i Knjaževac, gde je procenat starih iznad 30 odsto u ukupnoj populaciji, zatim Bojnik gde je svega 39 stanovnika sa visokom stručnom spremom, Crna Trava u kojoj je procenat demografskog pražnjenja više od 70 posto… Ljajić je ukazao i na alarmantne podatke o prosečnim primanjima, koja, na primer, u Vladičinom Hanu i Vlasotincu iznose oko 13.000 dinara, kao i u opštinama na jugu Srbije, gde je prosečna plata oko 15.000 dinara. Za rešavanje tih problema, istakao je Ljajić, neophodno je celovito sagledavanje situacije i donošenje plana u saradnji sa lokalnom samoupravom, uz obezbeđena sredstva bez kojih ti planovi neće značiti ništa. “Moramo iz ove krize da izađeno sa što manje ogrebotina, da maksimalno sačuvamo privredne potencijale, kako bi nakon izlaska iz krize ti potencijali mogli da budu aktivirani”, naglasio je Ljajić. On je upozorio da će se zemlja naći u ozbiljnoj situaciji da čitava područja ostanu bez stanovništva, ili da u tim opštinama ostane onaj koji nije imao kud i gde, ukoliko se ti potencijali, ma kakvi da su, devastiraju kao posledica krize. Ljajić je ukazao da bi u tom slučaju ta područja ostala bez ikakve perspektive, sa lošom infrastrukturom i malim ekonomskim potencijalima. U cilju predupređenja takve situacije, ministar smatra da je neophodna decentralizacija, koja se sa centralnog nivoa mora ozbiljno pripremiti da se ne bi doživeo potpuni neuspeh. Usvajanje zakona o ravnomernom regionalnom razvoju biće korak u pravcu ispravljanja tih regionalnih razlika, ocenio je Ljajić, ali i upozorio da samo donošenje i čitavog niza propisa neće biti i dovoljno da bi se ispravile regionalne razlike. Ljajić je istakao da Vlada Srbije mora da pripremi strategiju i iz sredstava Nacionalnog investicionog plana, i drugih budžetskih sredstava, posebno uloži sredstva u infrastrukturu i razvoj tih područja. “Niko neće doći i uložiti novac ukoliko treba pet-šest sati da putuje do neke opštine ili grada u Srbiji i ukoliko posle toga mora automobil da servisira zbog katastrofalne putne mreže”, zaključio je Ljajić.

One comment

  1. Саша Тодоровић

    НЕМА БОЈАЗНИ…САДАШЊА ВЛАСТ ЋЕ “ЧАРОБНИМ ШТАПИЋЕМ”, УЗ ПОМОЋ “ВЕРТИКАЛЕ” ДА РЕШИ ТАЈ ПРОБЛЕМ…СКОРО ДА САМ СИГУРАН У ТО!?
    СРБИЈО МАЈКО, ПЛАЧИ!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...