Home / Obaveštenja / Zašto je košarka najpredvidiviji sport?

Zašto je košarka najpredvidiviji sport?

Svaki sport ima neku svoju posebnu draž koja nas tera da verno pratimo utakmice i razne sportske događaje. Većina ljudi uživa u neizvesnosti šta će se desiti do samog kraja, a ima i onih kojima je u cilju da predvide rezultat utakmice. Da li je stvarno košarka najpredvidivija od svih ostalih sportova?

Tokom igre postoji konstantno bodovanje, što na svojstven način favorizuje bolju ekipu. Lošijem timu bi se moglo malo posrećiti, ali to ne znači mnogo. Da bi zapravo pobedio, lošiji tim moraće imati puno sreće i to jako puno puta u toku utakmice. Za razliku od košarke, kada u fudbalu ili bejzbolu loša momčad doživi nekoliko slučajeva sreće to može imati ogroman uticaj na ishod igre. To je ređe u košarci, upravo zato jer jedan primerak sreće rezultuje samo sa 2 ili 3 boda, u igri u kojoj se dešava i preko 200 bodova.

Što je sezona duža, to je veća prednost favorizovanja boljih timova. NFL (nacionalna liga američkog fudbala) ima regularnu sezonu od 17 utakmica. Ukoliko se dogodi da loš tim ima sreće samo nekoliko puta, mogli bi imati sjajan učinak i ući u plej-of. Sa druge strane, u NBA reprezentaciji timovi igraju 82 utakmice po sezoni. Prema zakonu velikih brojeva, tabela NBA tačnije odražava koji su timovi bolji ili lošiji, čineći ovo takmičenje daleko predvidljivijim od drugih, a samim tim i košarku. Prema tome, ukoliko se dvoumite na koji sportski događaj za klađenje da postavite okladu najsigurniji izbor je verovatno NBA.


NFL ima doigravanja s jednom eliminacijom, što znači da će vas nekoliko sretnih koraka dovesti do velike prednosti. MLB igra gotovo dvostruko više regularnih sezonskih igara od NBA (162), ali njihova doigravanje imaju manje ekipa. Iako NBA ima upola manje utakmica tokom regularne sezone, ima više rundi doigravanja, a svaka runda ima 7 utakmica i visoko bodovanje u poređenju sa drugim sportovima. To NBA doigravanje čini itekako povoljnijim za bolje ekipe.

Činjenica je da u košarci postoji nekoliko timova koji su zaista dominantni. Samim tim što su daleko iznad ostalih timova, nije teško predvideti ko će pobediti, čak i sa plej-of sistemom.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...