Home / 2020 / Vučić : Uskoro moguća Gasifikacija Knjaževca !!!

Vučić : Uskoro moguća Gasifikacija Knjaževca !!!

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović izjavio je da su danas puštene prve količine gasa iz Bugarske kroz novi srpski gasovod koji je deo Balkanskog toka.

Ovo je Veliki dan za Srbiju i u ekonomskom smislu, za stanovništvo i industriju izjavio je Vučić prilikom jučerašnje posete  Zaječaru.

“Pokušaćemo da se u sve gradove u tom delu zemlje, ne samo u Zaječar, već i borskom okrugu, u Boljevac, Soko Banju, Knjaževac, Majdanpek, Kladovo, Bor i Negotin, dopremi gas”.

Svakako je ovo odlična vest kako za sve građane Knjaževca što se tiče ekologije, ali i razvoju buduće industrije koja je usko vezana za ovaj strateški energent koji kao magnet privlači strane investitore.

Bajatović je za RTS kazao da su do juče testirani sistemi, a da su danas puštene prve količine gasa iz interkonektora, odnosno dela unutrašnjeg transportnog sistema Srbije koji je u vlasništvu kompanije koja je osnovana po domaćim zakonima.

“Verujem da će sutra da bude sve u redu. Veliki dan za Srbiju i u ekonomskom smislu, za stanovništvo i industriju”, rekao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posete Zaječaru.

“Svima sam zahvalan, svima koji su radili u najtežim uslovima da bismo ovo završili. Sad možemo gas da primamo iz više različitih pravaca, to je za Srbiju odlična stvar”, rekao je Vučić i podsetio da su cevi postavljene od Vrške čuke do granice sa Mađarskom.




Vučić je rekao da će se pokušati da se u sve gradove u tom delu zemlje, ne samo u Zaječar, već i borskom okrugu, u Boljevac, Soko Banju, Knjaževac, Majdanpek, Kladovo, Bor i Negotin, dopremi gas.

„To je projekat za celu Srbiju i za Zaječar je veoma važan. Naše cevi su sada postavljene od Vrške čuke do granice sa Mađarskom”, rekao je Vučić i dodao da je to veliki posao, ali da mora još mnogo toga da se uradi na sekundarnom gasovodu kako bi građani imali energetsku bezbednost i sigurnost i u svojim domovima najjeftinije grejanje, gorivo i sve što je potrebno.

Istakao je da je važna i sekundarna gasifikacija Srbije i da treba gas dopremiti u sve timočke gradove, kao i u borski okrug, jer je to poziv investitorima.

Pušteno je 140.000 metara kubnih gasa kaže Bajatović i ističe da se sada zna da ceo sistem radi.

„Cevi su pune gasa, na ulazu iz Bugarske nekih 40 bara, u Banatskom dvoru kod Gospođinaca nekih 35“, navodi Bajatović.

Kroz Srbiju će prolaziti 13,88 milijardi metara kubnih gasa na ulazu, a ostajaće u našoj zemlji onoliko koliko je potrebno za snabdevanje, naveo je Bajatović.

Upitan šta to znači, odnosno koliko je to gasa, Bajatović objašnjava da je to kao EPS koji snabdeva celu Srbiju električnom energijom.

Mi smo ovo radili u tišini, pod velikim pritiscima, morali smo tako, ovo je velika pobeda Srbije, predsednika Srbije i njegove nacionalne, ekonomske i spoljnopolitičke politike“, rekao je Bajatović.

U prilog tome navodi da će od 1. januara cena gasa na bugarskoj granici, koja je sada 240 dolara, biti 155 dolara, odnosno od 60 do 90 dolara će u prva dva kvartala sledeće godine biti jeftiniji gas za naše potrošače na ulazu u Srbiju nego što je to sada slučaj.

Bajatović kaže da će biti ušteda i na transportu što će doprineti nižoj ceni gasa krajnjim potrošačima.

Doći će do ubrzane gasifikacije u Srbiji, naglašava Bajatović i dodaje da se to brzo desiti u Leskovcu, Gadžinom Hanu, Vranju, Zaječaru, Majdanpeku, Boru, Kraljevu…

„Kompletno ćemo sve završiti“, kaže Bajatović i dodaje da će se raditi i gasovod prema Banjaluci.

Ističe da će gasifikacija cele zemlje doprineti privlačenju novih investitora i u tom smislu primećuje da je Vojvodina 100 odsto vecg gasifikovana, kao i da ima najveće investicije, preneo je Tanjug.

Kako je najavljeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvoriće 1. januara novi gasovod koji kroz Srbiju prolazi od bugarske do mađarske granice u Gospođincima, u opštini Žabalj.

Gasovod „Turski tok“ je projekat ruskog „Gasproma“ i turskog „Botaša“ koji bi trebalo da obezbedi stabilno snabdevanje gasom Turske, južne i jugoistočne Evrope, a dug je 930 kilometara sa kapacitetom od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Prvi krak prolazi kroz Tursku, dok drugi krak ide ka i Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj. Srbija i Bugarska taj deo gasovoda nazivaju „Balkanski tok“.

Kapacitet svakog kraka je 15,75 milijardi kubnih metara gasa. Ta količina energije dovoljna je da zadovolji potrebe 15 miliona srednjih domaćinstava.




sputniknews.com/RM/KV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...