Home / 2021 / U Knjaževcu Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

U Knjaževcu Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

Danas zvanično počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa u Srbiji  i to vakcinom instituta „Torlak“.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa u Knjaževcu vršiće se u Domu kulture u periodu  od 7 do 14 časova.

Građanima od 17 do 65 godina starosti na raspolaganju je vakcina instituta „Torlak“.

Očekuje se i isporuka vakcina za starije od 65 godina.

Prema preporuci lekara, poželjno je da se vakcinišu svi stariji od 65 godina, oni koji rade u javnom sektoru koji su u riziku, osobe koje su smeštene u gerontološkim centrima i osobe sa oslabljenim imunitetom.

Najnovije preporuke su da se vakcina protiv gripa i kovida mogu primiti istog dana u različite ruke.

Sve osobe koje su u posebnom riziku, imaju hronična oboljenja, osobe koje su na terapiji malignih bolesti i koje imaju bilo koje druge hronične zdravstvene tegobe potrebno je da se opredele i dođu na vakcinaciju u Domove zdravlja zato što je period stvaranja imuniteta dve do tri nedelje posle primanja vakcine, kaže za RTS Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“.

Gostujući u Jutarnjem programu Jovanović je istakla da je trenutno na raspolaganju 100.000 doza doza vakcina protiv sezonskog griipa instituta „Torlak“, ali se veoma brzo očekuje isporuka 470.000 doza četvorovalentne vakcine, a potom još 100.000 doza „torvaks flu“ vakcine.

„Preporučujem da se sve osobe koje su u riziku što pre vakcinišu zato što je zaštita neophodna. Zaštita od virusa gripa je i u ovoj sezoni od velikog značaja s obzirom na komplikacije koje se mogu javiti ako se udruženo jave virus gripa i kovida“, naglašava dr Verica Jovanović.

Prema njenim rečima najnovije preporuke su da se vakcina protiv gripa i kovida mogu primiti istog dana u različite ruke.

„Osobe koje se još nisu vakcinisale protiv kovida to mogu uraditi a osobe kod kojih je prošlo šest meseci od revakcinacije mogu da prime treću dozu“, poručuje direktorka Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“.

Dodaje da laboratorijski virus gripa nije potvrđen u Srbiji.

„U vakcinama se nalaze oni sojevi koji su i prethodnih sezona bili korišćeni ali po preporuci SZO koja je odobrena za korišćenje u ovoj sezoni. To se radi na osnovu zastupljenosti sojeva vakcina na severnoj hemisferi za prethodnu sezonu. Radi se o dva tipa virusa A i dva tipa virusa B“, objasnila je dr Jovanović.




“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Knjaževac

Izvor /Knjaževačke vesti/Danas/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...