Home / Knjaževac / U Knjaževcu o proizvodnji i bezbednosti hrane (Video)

U Knjaževcu o proizvodnji i bezbednosti hrane (Video)

Danas je u Regionalnom centru za stručno usavršavanje u Knjaževcu  održano još jedno predavanja namenjenog učesnicama u projektu ”Zajedno možemo sve”.

Tema obuke ovoga puta bila je proizvodnja i zakonska regulativa vezana za bezbednost hrane. Govorilo se i o načinima na koje se Komercijalna banka približava porodičnom biznisu.

Projekat ”Zajedno možemo sve”, čiji je cilj ekonomsko osnaživanje žena iz ruralnih područja i podrška preduzetništvu, realizuju Savet za rodnu ravnopravnost opštine Knjaževac i lokalna Ženska odbornička mreža.





Мali i tradicionalni proizvođači mesa i mleka mogu da prodaju svoje proizvode u objektima seoskog turizma, na pijacama ili manifestacijama, odnosno na ”kućnom pragu”, kazala je učesnicama projekta ”Zajedno možemo sve” inženjer poljoprivrede Valentina Aleksić.

”Ministarstvo je ove godine prvi put pružilo šansu malim poljoprivrednim proizvođačima da proizvode od mesa i mleka prodaju na kućnom pragu, u domaćinstima koja se bave seoskim turizmom, na manifestacijama. Mora da se vodi računa o higijeni i zdravstvenoj bezubednosti, te objekti moraju da budu registrovani u Veterinarskom zavodu”.

Tokom još jedne u nizu obuka, namenjenih onima koje se opredeljuju za neki od poslova u oblasti proizvodnje hrane, bilo je reči i o novom pravilniku o deklarisanju proizvoda. On je važan kako za proizvođače, tako i za potrošače koji žele da znaju šta se nalazi u tegli, kazala je dr Dijana Miljković iz Zavoda za javno zdravlje u Zaječaru.

”Mora da se zna šta je zdravstveno ispravna namirnica, koje kontrole treba da se urade i šta može da se dogodi ako se to ne poštuje.”

O podršci na koju mogu da računaju u prvim danima pokretanja porodičnog biznisa govorila je Biljana Đorđević, koordinator za poslove mikro i agro biznisa Komercijalne banke.

”Država je prepoznala da je porodični biznis nešto što je točak zamajac privrede. Banka pokušava da se približi malom biznisu, u smislu da im olakša poslovanje i bitisanje na tržištu.

.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...