Home / 2021 / U Knjaževcu Koronom zaražena još 31 osoba

U Knjaževcu Koronom zaražena još 31 osoba


Na području knjaževačke opštine Kovidom 19 inficirana je 31 osoba, stoji u  poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje “Timok” iz Zaječara.

U referentnu laboratoriju nisu upućeni PCR testovi, a od 111 antigen testova, 31 je pozitivan na korona virus. U Knjaževcu je ovog vikenda registrovano 83-oje zaraženih virusom korona.

Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru na području opštine Knjaževac u prethodna dva dana korona virusom zaraženo je još 83 osoba.
U referentnu laboratoriju 24. septembra upućeno je 24 PCR testova. Od ovog broja, 12 je negativnih i 12 pozitivnih na korona virus. Urađeno je 95 antigen testova, od čega je 34 sa pozitivnim rezultatom.




Takođe, prema ovom izveštaju, 25. septembra u referentnu laboratoriju upućen je 1 PCR test koji je negativan. Od 103 pristigla antigen testa, 37 su sa pozitivnim rezultatom.

Presek za PCR i antigen testove urađen je 26. septembra za period od 25. do 26. septembra prema mestu prebivališta testiranog lica.

Iz Doma zdravlja u Knjaževcu  apeluju da se građani pridržavaju svih propisanih kovid mera.

Korona brojke rastu, a Krizni štab se čeka – tako izgledaju poslednje nedelje života u Srbiji tokom četvrtog talasa pandemije. Po broju zaraženih i umrlih od korone dnevno blizu smo, nažalost, negativnog rekorda zbog čega je za očekivati da se ispune najave zvaničnika i da Krizni štab sedne za sto ove nedelje, ali i konačno uvede kovid propusnice.

Finalna odluka nije odobrenje Kriznog štaba već se bira najbolji model šta će obuhvatiti kovid propusnice, da li samo one tri stvari: barovi, kafići i noćni klubovi ili još nešto dodatno. Poenta je da se odabere ono što će najbolje uticati na uspostavljanje kontrole nad epidemijom – istakao je Đerlek.

Državni sekretar naglasio je da Srbija prati Evropu u vezi sa kovid propusnicama i dodao da je “Srbija samostalna demokratska zemlja, koja donosi svoje odluke”.

– Uzećemo samo ono što je kvalitetno i u skladu sa našim Ustavom. Nadam se da ćemo doneti najbolje rešenje koje će biti najkvalitetnije za naše građane – poručio je Đerlek.

Trenutno imamo oko 3.035.000 datih prvih doza, što se tiče treće oko 502.000, što znači da ipak imamo pomak, daleko je to od onog što želimo i kolektivnog imuniteta, ali je bitno da se krećemo napred i da ne stagniramo i to će biti od koristi. Moraćemo dalje da se borimo jer ne možemo čekati zimu, a toga se struka najviše i boji – da ne doće do sudara kovida i gripa – napominje Đerlek.

Prema njegovim rečima, najmanje vakcinisanih i dalje je u Tutinu, Novom Pazaru, Lajkovcu i drugim manjim sredinama u Srbiji.

Brnabić: Kovid propusnica motivacija za mlade da se vakcinišu

I premijerka Ana Brnabić u poslednje vreme često najavljuje uvođenje kovid propusnica. Tako je bilo prošle nedelje nakon obraćanja pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku.

Još je na stolu tema kovid propusnica, koja se, koliko god sam pričala i ovde u Njujorku, koristi da bi se mladi motivisali da se vakcinišu. To nije mera koja će nas zaštiti od zaražavanja, pošto se možete zaraziti i napolju, već je motivišuća mera. Zato apelujem, molim, verujem u gradjansku solidarnost – rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanja novinara posle obraćanja pred Generalnom skupštinom UN.

Kaže da treba da se zapitamo koje su granice individualne lične slobode i šta ona u današnjem svetu u ovim uslovima znači, kao i da li treba preispitati te stvari.

– Nemam odgovor i to je pitanje za filozofe i sociologe, i čovečanstvo će se baviti ovim pitanjima. Mislim i oslanjam se uvek na ličnu odgovrnost i ozbiljnost, na građansku solidarnost. Verujem i dalje u razgovor, edukaciju i apele, trenutno imamo nešto preko 53 odsto populacije koja je vakcinisana, u centralnim gradskim opštinama u Beogradu već 77 odsto vakcinisanih, tako treba i u celoj Srbiji – rekla je ona.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...