Home / 2022 / SPC slavi Svetog GERMANA, ZAŠTITNIKA OD VREMENSKIH NEPOGODA

SPC slavi Svetog GERMANA, ZAŠTITNIKA OD VREMENSKIH NEPOGODA

AKO DANAS ZAGRMI, BIĆE PLODNA GODINA: SPC slavi Svetog GERMANA, ZAŠTITNIKA OD VREMENSKIH NEPOGODA
Narod ga slavi kao svetitelja, zaštitnika od grada, poplava i suša

Danas se slavi Sveti German, patrijarh carigradski. On je bio sin prvog carskog senatora koga je ubio car Konstantin Pogonet, a njega kao mladića uškopi i silom oterao u manastir. Kasnije on posta episkop, a zatim i patrijarh. Poslednjih deset godina života proveo je u manastiru jer ga je car prognao sa patrijarskog mesta. Umro je 740. godine.

Narod ga slavi kao svetitelja, zaštitnika od grada, poplava i suša. Kad naiđu gradonosni oblaci, ljudi u selima oko Niša, izađu iz kuća i poviču “ Do među, Đermo“. Takođe se veruje da ako zagrmi na ovaj dan, da će godina biti plodna, pa se ponegde govori dok grmi: „Grmi Germane i nosi u pustu goru dogodine“. German se zamišljao kao starac sa dugom bradom koji hoće da dođe kod nekog i na večeru. Običaj je da se uz seču badnjaka poziva German na jelo da bi se pridobila njegova milost.

U vreme velikih suša, seljaci prave glinenu lutku German ili Đerman, iskopaju mu grob, obično kraj neke vode i sahrane. Dve devojke sednu kraj groba i kao plaču. Kad neko naiđe i pita zašto plaču, one u jedan glas odgovaraju „umro Gerrman od suša, da padne kiša“. Negde Germana prave od krpa, negde od obične metle, negde je to prava figura, isklesana od drveta, a ponekad improvizuju pa mu je glava tikva sa očima od pasulja. Ako magijska radnja uspe, i German donese kišu, seljaci iskopaju figuru pa je čuvaju do nove suše, jer se pokazalo da je to dobar German.

izvor https://www.espreso.co.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...