Home / Doma kulture Knjaževac / Snimak 33. sednice Skupštine opštine Knjaževac (Video)

Snimak 33. sednice Skupštine opštine Knjaževac (Video)


Na današnjoj 33. sednici Skupštine opštine Knjaževac Odbornici su usvojili  ugovor o javno – privatnom partnerstvu na projektu rekonstrukcije javne rasvete na teritoriji opštine, koji će omogućiti velike uštede u potrošnji električne energije kod javnog osvetljenja. Usvojen je i rebalans budžeta, a o ostavkama i protiv njih kratko su na početku sednice polemisali vlast i opozicija.

Na sednici, usvojeni su program rada Crvenog krsta, kao i izveštaji o radu ustanova kulture. Za vršioca dužnosti direktora Turističke organizacije, nakon isteka mandata Bobanu Markoviću, imenovana je diplomirani turizmolog Jelena Kinđer.

O unapređenju i modernizaciji javne rasvete, opština Knjaževac počela je da razmišlja još u novembru 2016. godine. Komisija za javno – privatno partnerstvo Republike Srbije pozitivno mišljenje na projekat javno – privatnog partnerstva bez elemenata koncesije, dala je krajem juna 2018. godine, kazao je na sednici Skupštine opštine Marko Ristić, diplomirani pravnik u Opštinskoj upravi. U otvorenom postupku javne nabavke najpovoljniju ponudu dala je grupa ponuđača u kojoj su kompanije iz Novog Sada i Beograda.


”Komisija za javno – privatzno partnerstvo Republike Srbije dala je pozitivno mišljenje na ovaj projekat 26. juna 2018. godine, nakon čega je SO Knjaževac dala saglasnost na projekat. Time su stvoreni formalno – pravni uslovi za pokretanje postupka kavno – privatnog partnerstva. Jada ugovor bude potpisan, rok je od šest meseci za zamenu svih sijalica i instalaciju novog sistema za održavanje rasvete. Privatnom partneru se povereava održavanje sistema u narednih 15 godina. Suština projekta je da će doći do velike uštede u potrošnji električne energije kod javnog osvetljenja.”

Druga važna tema 33. sednice Skupštine opštine bio je rebalans budžeta za 2019. godinu, kojim se u opštinskoj kasi pravi dodatni prostor za novac koji u Knjaževac dolazi iz republičkih institucija, ili međunarodnih organizacija. Obe teme komentarisao j i predsednik Opštine Milan Đokić.

”Drago nam je što možemo da konstatujemo da smo dobili dosta sredstava iz ostalih izvora prihoda za neke od projekata koje ćemo realizovati. Potreba je bila da se ta sredstva uvrste u budžet. Mislim da sa ovim ne stajemo, da ćemo do kraja godine dobiti pozitivne odgovre na još nekim konkursima i da ćemo dobiti, delimično, ili potpuno sufinansiranje od strane republičkih ministarstava i Vlade i od strane međunarodnih donatora. Suština projekta javne rasvete je da će opština Knjaževac, bez dinara investicije, svoju javnu rasvetu zameniti štedljivom LED rasvetom. Garantovana ušteda od strane privatnog partnera je 82,13 odsto. Održavanje javne rasvete koštalo je 36 miliona dinara. Taj izdatak za 2019. godinu biće za 82 odsto manji.”

Ovo skupštinsko zasedanje počelo je, inače, pozivom Dragana Mančića, šefa orborničke grupe ”Za Knjaževac zajedno” da predsednik Opštine i njegovi saradnici podnesu ostavke. Pre nego će sa svojim opozicionim kolegama napustiti sednicu, Mančić je, kao jedan od razloga za to, naveo da ni nakon pola godine od smene prethodnog, Skupština nema svog predsednika.

”Predlog je da ostavke podnesu predsednik opštine, zamenik, čalnovi Opštinskog veća. Podneću jedan od pet miliona razloga zbog kojih oni danas moraju da podnesu ostavke: Skupština opštine je najviši organ jedne lokalne samouprave. Voljom jednog čoveka, mi ni posle šest meseci i dalje nemamo predsednika SO. To je neprimereno za jedan ovako ozbiljan dom.”
Replicirao je Milan Đokić, ističući da se u uređenim državama, kakva je Srbija, vlast dobija na izborima.

”Lepo je kad ovako šaljivo započenemo skupštinsku sednicu i da nije tužna količina neznanja, onda bi zaista bilo smešno. Vrlo je interesantno ovo  ”mora”. Mora se samo jedno – da se umre. U demokratski uređenim državama, na vlast se dolazi izborima, ane tako što neko negde upadne, poruši, polomi, zviždi…”
Miodragu Ivkoviću smeta što ne dobija materijale sa odlukama Opštinskog veća, ne bi li se adekvatno pripremio za skupštinsko zasedanje, što od njega, kako kaže, zahtevaju ljudi koji su ga birali.

”Tražim da vi, gospodine zameniče nepostojećeg predsednika SO meni dostavljate kao odborniku materijal i sve ono što kao odbirnik tražim od vas, da bih mogao funkciju da obavljam na onaj način kako to građani zahtevaju od mene.”
Napuštanje sednice i navodna briga o biračima, ne doprinose demokratskom dijalogu, radu ovog doma i razvoju Knjaževca, konstatovao je prvi čovek Opštine.

”Žao mi je što oni koji se pozivaju na to kako je odbornički mandat važan, kako je narod dodelio mandate, kako odbornici ne treba da slušaju nikog drugog, nego samo njih, što nakon što su se upisali kako bi uzeli svoje dnevnice. napustili su rad ove skupštine. Uopšte ih ne zanima da daju konstruktivne predloge i doprinos radu ovog tela”.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...