Home / 2020 / Slava manastira Svete Trojice kod Donje Kamenice – snimak (Video)

Slava manastira Svete Trojice kod Donje Kamenice – snimak (Video)

Danas je dan Svete Trojice, jedan je od najznačajnih hrišćanskih praznika kojim je završeno osnivanje Hristove Crkve.

Na današnji dan crkve i domovi kite se zelenim grančicama i posipaju travom. Praznik Svete Trojice predstavlja sva tri lica Boga – Oca, Sina i Svetog Duha. Naziva se još i Duhovi i Pedesetnica.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop Timočki G.G. Ilarion je u spomen na Silazak Duha Svetoga na apostole i praznika Svete Trojice ili Pedesetnice, pred većim brojem vernika služio Arhijerejsku Liturgiju u Manastiru Svete Trojice kod Knjaževca.

Pozivu bratstva manastira Svete Trojice odazvao se veći broj vernika, a lepo vreme  pogodovalo je održavanju arhijerejske liturgije i obeležavanju manastirske slave.

Manastir Svete Trojice nalazi se na obroncima Stare Planine, 15 kilometara jugoistočno od Knjaževca, na desnoj obali Trgoviškog Timoka. U prošlosti paljen i uništavan, ne ostavlja bitnije dokumente o svom nastanku. Jedini natpis koji govori o ktitoru renovirao je 1848. prvi poznati iguman Svete Trojice, jeromonah Pantelejmon (Nedeljković). Sudeći po tom natpisu koji se nalazi u naosu hrama, pretpostavlja se da je hram podigao despot Lazar 1457. godine. Neki istoričari smatraju da je to despot Lazar, sin Đurđa Brankovića, dok je po Vasiliju Markoviću „bez ikakvog razloga, taj osnivač identifikovan sa sinom Đurđa Brankovića“. Manastir Svete Trojice u Gornjoj Kamenici, opština Knjaževac, podignut je 1457. godine i ubraja se u spomenike kulture u kategoriji nepokretnih kulturnih dobara od velikog značaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...