Home / 2021 / Slađan Ilić iz Knjaževca u Leskovačkom kulturnom centru „U ritmu dijalekta“

Slađan Ilić iz Knjaževca u Leskovačkom kulturnom centru „U ritmu dijalekta“

Leskovački kulturni centar po prvi put organizovao je manifestaciju „U ritmu dijalekta“, čiju realizaciju je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Grad Leskovac. Cilj je na ovom festivalu okupiti književne stvaraoce koji stvaraju poeziju na svim dijalektima srpskog jezika. Od 78 prijavljenih kandidata iz cele Srbije i dijaspore selekciju prošlo njih 15 i oni su se svojim pesmama na dijalektu predstaviti leskovačkoj publici na ovoj manifestaciji.

Jedan od učesnika i nagrađenih je i Slađan Ilića iz Knjaževca.

Autor najlepše pesme na dijalektu sledi nagrada „Draganovo pero“ (po istaknutom stvaraocu poezije na dijalektu Draganu Radoviću). Selektor manifestacije je profesor srpskog jezika i književnik Dejan Đorđević, a članovi žirija su: profesor doktor Tihomir Petrović, istoričar književnosti i penzionisani profesor Pedagoškog fakulteta u Somboru, profesor doktor Milivoje Pavlović, književni istoričar, istraživač kulturnih i medijskih tokova, dekan Fakulteta za kulturu i medije i Violeta Jović, višestruko nagrađivana književnica iz Niša, prepoznatljiva po svom stvaralaštvu na dijalektu.
NAGRAĐENI

„Draganovo pero“ za najlepšu pesmu na dijalektu dobio je pesnik Vlasta Cenić iz Doljevca. Pohvaljeno je još nekoliko autora (najmlađe učesnice Teodora Ilić iz Vladičinog Hana i Nevena Terzić iz Aleksandrovca; Slađan Ilića iz Knjaževca; Radenko Bjelanović iz Kragujevca, Srećko Nikolić iz Beograda i Tomislav Đokić iz Skorice kod Ražnja).


Izvor https://jugpress.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Obaveštenje o izvođenju gađanja u Knjaževcu

Policijski službenici Policijske uprave u Zaječaru izvodiće gađanje na strelištu Streljačkog saveza ...