Home / 2021 / Prvo mesto za inovaciju „Biorazgradivi stiropor Biosporin“, proizvod tima SOMA iz Kruševca i Knjaževca

Prvo mesto za inovaciju „Biorazgradivi stiropor Biosporin“, proizvod tima SOMA iz Kruševca i Knjaževca

U savremenom konkurentnom poslovnom okruženju, inovacije su veoma važne za uspeh kompanija, naročito onih koje tek počinju da se probijaju na tržište. Kako bi promovisalo inovativnost i preduzetništvo, Ministarsvo prosvete, nauke i tehnočloškog razvoja nedavno je, šesnaesti put organizovalo takmičenje pod nazivom „Najbolja tehnološka inovacija“.

U finalu ovog takmičenja prvo mesto osvojila je inovacija „Biorazgradivi stiropor Biosporin“, proizvod četvoročlanog tima SOMA iz Kruševca i Knjaževca.

Sve je počelo pre tri godine. Dok su pravili pečurke za farmaceutske svrhe, Nikola i njegov tim su primetili da pečurka ima brojne kvalitete kao stiropor. Godinu i po dana razvijali su biosporin, da bi danas stigli do komercijalne faze u kojoj proizvode pakovanja za održive toalete i parfeme. Ali, to je samo početak. Jer, interesovanje među firmama raspoloženim za biorazgradiva pakovanja, sve je veće

Biorazgradivi stiropor BIOSPORIN je najbolja inovacija u 2020.

Finale Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju je emitovano u četvrtak, 24. decembra na drugom programu RTS-a. Ovogodišnje finale je prvo, otkako takmičenje postoji, da se ne realizuje u studiju RTS-a, već posredstvom onlajn platforme.Poredak nakon finala je sledeći:

1.mesto: Soma, sa inovacijom „Biorazgradivi stiropor BIOSPORIN“, iz Beograda

2.HelikoStop, sa inovacijom „HerbELIKO“, iz Novog Sadamesto:

3.Zanus, sa inovacijom „Inovativna produkcijska robotika“, iz Valjevamesto:

4.Protivpožarni, sa inovacijom „Proizvodnja ekspandirajućeg materijala za pasivnu zaštitu“, iz Kragujevcamesto:

5.Prim, sa inovacijom „Ozon“, iz Krnjeva, Velika Planamesto:

6.Enerdži puls, sa inovacijom „CurrentProfiler, Thermal Cube, Encoder Shield„, iz Novog Sada

Šestočlanim žirijem je predsedavala državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Marijana Dukić-Mijatović, a činili su ga još i Vesna Damjanić, urednica informativnog programa RTS-a, Radojka Nikolić, urednica časopisa Ekonometar i Biznis, Miloš Andrić, osnivač i vlasnik biznis inkubatora Inokoa Kovilj, dr Marija Gnjatović, član pobedničkog tima Unitrih za 2019. godinu i Miomir Korać, direktor arheološkog instituta

Takmičenje je, po šesnaesti put, organizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka, Tehnološko-Metalurškim fakultetom iz Beograda, Privrednom komorom Srbije i Radio televizijom Srbije. Ukupan nagradni fond je iznosio 6 miliona dinara, a ove godine je učešće uzelo 142 tima.

Izvor RTK.rs   /

Насловна

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...