Home / 2021 / PRVI POSAO – TRI GODINE BEZ POREZA

PRVI POSAO – TRI GODINE BEZ POREZA

PRVI POSAO – TRI GODINE BEZ POREZA: Kako će funkcionisati olakšice za mlade građane koje je najavio predsednik Vučić

MLADI, dobro plaćeni građani Srbije ubuduće će manje izdvaajati za budžet Srbije. Predsednik Aleksandar Vučić najavio je juče nekoliko poreskih izmena. Porez na godišnji dohodak građana, poznat kao namet koji plaćaju srpski milioneri, neće se obračunavati mlađima od 40 godina.

Poslodavci, koji reše da nezaposlenom do ovog uzrasta ponude prvi posao – izdvajaće do 70 odsto manje poreza i doprinosa za njega tokom tri godine. Isto važi i za angažovane na projektima istraživanja i razvoja.

Srbija ima stabilne finansije, poručio je predsednik u jučerašnjem obraćanju javnosti uz napomenu da je Srbija danas treća po stopi rasta u Evropi, posle Luksemburga i Estonije.

– Naša borba je da dodatno pomognemo stopu rasta, da probamo da budemo ispred Estonije u Luksemburga – rekao je Vučić. – Zato je za Srbiju važno da u drugom kvartalu ostvarimo rast između 12 i 16 odsto, što bi doprinelo drastično većim penzijama i platama i njihovom dodatnom ubrzanju rasta. To znači da ćemo već krajem godine imati uslove da povećamo plate i penzije. Zbog toga apelujem na Vladu da ministarstva više troše novac da bismo mogli da pospešimo potrošnju i uvećamo stopu rasta.Najavljene poreske izmene su pre svega okrenute mladima. Porez na godišnji dohodak plaćaju građani Srbiji koji zarađuju više od tri prosečne zarade. On iznosi deset odsto do šestostrukog proseka, a ko prikupi i više od toga, na razliku plaća porez po stopi od 15 odsto. Prema Vučićevim rečima, to nije porez bogatima, već mladima da bi mogli da ulože u biznis, pa da će im ove mere biti fantastična stimulacija.

– Ukinućemo obavezu plaćanja godišnjeg poreza na dohodak za građane mlađe od 40 godina – rekao je Vučić – Reč je o onom ekstraporezu koji plaćaju svi koji imaju platu veću od proseka. To je signal za mlade da mislimo na njih. Zatim uvodimo trogodišnje oslobođenje od plaćanja poreza i doprinosa u iznosu od 70 odsto na zarade zaposlenih, koji prvi put ulaze na tržište rada. To će direktno dovesti do povećavanja zarada mladih. Pod tri, oslobođenje od 70 odsto poreza i doprinosa na zarade zaposlenih koji rade na projektima istraživanja i razvoja.

Brza pruga od Beograda do Novog Sada biće puštena u saobraćaj krajem februara, najavio je predsednik Vučić.

– Pruga će biti završena i pre toga, ali će se nakon završetka radova obavljati test vožnje – rekao je Vučić. – Brzi voz koji smo kupili od Švajcarske će biti dabldeker koji će ići brzinom od 200 kilometara na sat i jedva čekam da se provozam tom prugom, a posebno na delu vijadukta Čortanovci.

Predsednik je rekao da će od 1. septembra početi radovi i na drugoj deonici brze pruge, od Novog Sada do mađarske granice.

LJUBODRAG SAVIĆ: LAKŠE ĆE OSTATI

POZDRAVLJAM predlog sve tri mere koje se odnose na oporezivanje mladih koji dobro zarađuju – kaže LJubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta. – Što se tiče ukidanja obaveza plaćanja godišnjeg poreza na dohodak, to je dobra mera, koja će uticati da mladi manje odlaze u inostranstvo u potrazi za poslom, boljom platom i uslovima za život. Pre svega frilenseri, mladi koji rade za velike svetske kompanije imaće koristi. Smatram da su neophodna ograničenja koja bi se odnosila na one koji ekstremno mnogo zarađuju. Trebalo bi, ipak, postaviti granicu u smislu određene sume ili u odnosu na prosečnu platu koliko puta je nadmašuje, posle koje bi se naplaćivao porez. Pretpostavljam da bi oko 90 odsto mladih koji odlično zarađuju prošao bez plaćanja tog poreza, dok bi oni čije su zarade ekstremne, više desetina puta veće od prosečne za isti posao, plaćalo ekstraporez. Smatram da su i ostale dve mere veoma dobre i da čuvaju mlade ljude i podstiču ih da ostanu u Srbiji.

ZVONKO GOBELJIĆ: HRABAR POTEZ

U PITANJU je izuzetno hrabra mera. Imao sam priliku da vidim analizu “Srbija 2040”, na kojoj su pre nekoliko godina radili Srpska akademija nauka i umetnosti i Ekonomski institut. Problem je što je Srbija 2040. godine, pri aktuelnim demografskim kretanjima, zemlja sa 1,5 miliona ljudi manje, u kojoj je prosečna starost stanovništva 51 godinu, a čak trećina starija od 65 godina. Naši penzioneri jesu poneli najveći teret konsolidacije započete 2012, umanjenjem penzija. Međutim, verujem da razumeju da je budućnost Srbije u mladima, a da nam baš oni nedostaju i moramo ih podržati. To nije ustupak njima, nego budućnost svima nama.

NEBOJŠA ATANACKOVIĆ: DOBRA MERA

VERUJEMO da je poresko oslobođenje za nove radnike na tržištu rada dobra mera. Unija poslodavaca godinama traži neka takva rešenja – kaže Nebojša Atancković, počasni predsednik Unije poslodavaca. – Na ovaj način će novozaposleni biti jeftiniji firmi ili će mu poslodavac dati veću zaradu. Po sličnom principu tražimo povlastice za novoosnovane firme, da ne plaćaju sve namete dok potpuno ne prorade. Tako je i sa radnicima. O tome se pričalo i na Socio-ekonomskom savetu. Tražimo da se na različite načine oporezuju velika primanja i minimalne zarade. Imamo velika očekivanja i od sistema socijalnih karata, koje postoje u Zapadnoj Evropi. Neko ko je samac i radi, plaća veći porez nego porodica. Svakako su pozitivne mere i treba ići ka rasterećenju i stimulisati mlade.Izvor https://www.novosti.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...