Home / 2022 / Potpisani ugovori sa Ministarstvom za brigu o selu

Potpisani ugovori sa Ministarstvom za brigu o selu

U Beogradu je potpisan ugovor između opštine Knjaževac i Ministarstva za brigu o selu, povodom dodele bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije “Miholjski susreti sela”. Ovaj ugovor sa Ministarstvom za brigu o selu potpisao je Igor Stevanović, zamenik predsednika SO Knjaževac.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić potpisao je ugovore sa 87 predstavnika jedinica lokalnih samouprava, koje su dobile sredstva po Javnom konkursu za održavanje manifestacije „Miholjski susreti sela“.

„Ove godine „Miholjski susreti sela“ okupiće blizu 1.300 sela Srbije u 87 lokalnih samouprava, a u njima će uzeti učešće i pratiće ih oko 150.000 ljudi. Manifestacije će se održavati od 1. jula do 1. decembra ove godine“ izjavio je u Palati Srbija ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Ministar je potpisao ugovore u ukupnom iznosu od 41,3 miliona dinara, a potpisivanju ugovora prisustvovao je pesnik i predsednik komisije za odobravanje sredstava po ovom konkursu, Ljubivoje Ršumović.

„Da se u selima ponovo čuje smeh, vriska, radost pobednika. Da se čuju gusle i harmonika ali i džez muzika.“ pozvao je Ljubivoje Ršumović, istakavši da ga raduje što se posle dugo vremena smer selo- grad menja. „Konačno je došlo vreme da ono o čemu govorimo, a odnosi se na sela i seljane, počnemo da pretvaramo u vidljivu, opipljivu i prihvatljivu stvarnost“.

Aktivnosti koje su podnosioci prijava ove godine osmislili su šarolike. Takmiče se u kulturno-umetničkim sadržajima – folkloru, izvornom pevanju, sviranju gusala i tambura, slikanju; literarnim sadržajima – recitovanju, pisanju pesama i kratkih narodnih formi (blagoslovi, zdravice); zanatskim i primenjenim umetnostima – izradi rukotvorina, suvenira, tkanju, štrikanju, vezu, pletenju; sportskim aktivnostima – od fudbala i košarke do narodnog višeboja (bacanje kamena s ramena, skok iz mesta, nadvlačenje konopca, nadvlačenje štapa) i gastronomskim specijalitetima – pravljenju tradicionalnih jela i kolača.

Deca se takmiče u kvizu znanja, sportskim disciplinama, ali i slaganju kukuruzovine u kupe i trčanju u džaku.

Sredstva, do 500 hiljada dinara po prijavi, dodeljuju se prema Uredbi o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela“.

Podnosioci prijave na javni konkurs su jedinice lokalne samouprave, koje osmišljavaju program, datum, satnicu i mesto održavanja jednodnevne ili višednevne manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela“, a koja obuhvata aktivnosti u kojima učestvuje stanovništvo sela sa teritorije jedne jedinice lokalne samouprave.




—————–
“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Knjaževac.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je
dodelio sredstva.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...