Home / Knjaževac / Potpisani ugovori sa knjaževačkim stočarima ( Video)

Potpisani ugovori sa knjaževačkim stočarima ( Video)

U Knjaževačkom Domu kulture Opština Knjaževac danas je potpisla  ugovore sa poljoprivrednicima o subvencionisanju nabavke umatičenih priplodnih grla koza i ovaca.

Za ovaj vid podrške poljoprivredi u budžetskom agrarnom fondu izdvojeno 8.800.000 dinara, a sredstva su dobila 42 poljoprivrednika.

Kako bi pomogla knjaževačkim poljoprivrednicima da poboljšaju stočni fond, opština Knjaževac opredelila je značajna sredstva u svom agrarnom fondu za razvoj stočarstva. Konkurs za razvoj ovčarstva i kozarstva izazvao je veliko interesovanje, a sa četrdeset i dvoje poljoprivrednika potpisani su ugovori o subvencionisanju, kaže pomoćnik predsednika opštine Marko Stojanović.

”Konkurisala su 53 gazdinstva, 42 su ispunila sve potrebne uslove i dobiće 8.800.000 dinara za razvoj tog programa – od 100 do 500 hiljada po gazdinstvu: 18.000 za nabavku umatičene koze, 18.000 dinara za umatičene ovce rase virtemberg i 14.000 dinara za nabavku umatičene ovce rase svrljiška pramenka.”




Pozdravljajući ovakav potez lokalne samouprave, stočari kažu da će im odobrene subvencije omogućiti da prošire stada ovaca i koza, a time i ekonomsku sigurnost.

Naš naredni korak biće da poljoprivrednicima omogućimo siguran plasman mesa i mleka, istakao je predsednik opštine Milan Đokić.

”Opština Knjaževac je zahvaljujući subvencijama iz budžeta u proteklih nekoliko godina uspela da zaustavi trend uništenja stočnog fonda. Ovim subvencijama, koje su iz godine u godinu sve obimnije i za koje postoji sve veće interesovanje, trudimo se da vratimo život u knjaževačka sela. Ono što će biti naše strateško opredeljenje u narednom periodu, to je da proizvođačima omogućimo siguran plasman mlečnih proizvoda i mesa. Bez dobrog tržišta, nema ni stočasrtva u knjaževačkim selima.”

Program podrške poljoprivrednicima, koji se unazad nekoliko godina sprovodi u knjaževačkoj opštini, jedan je od najkreativnijih i najinovativnijih u Srbiji. Ove godine za razvoj agrara iz budžeta opštine izdvojeno je 30 miliona dinara.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...