Home / 2022 / Pomoć poljoprivrednim proizvođačima u Knjaževcu

Pomoć poljoprivrednim proizvođačima u Knjaževcu

U opštini Knjaževac poljoprivredni proizvođači imaju priliku da svoj rad i znanje pretvore u dobar izvor prihoda i da svoje gotove proizvode plasiraju na tržište. Tako porodica Kostadinović proizvodi vrhunske sokove od 100% ceđenog voća i med za potrebe mnogobrojnih kupaca.
▫️„Moje gazdinstvo se pretežno bavi voćarstvom i pčelarstvom. Najviše gajimo oblačinsku višnju, a tu su zasadi šljive i jabuke. Najveću ekspanziju je naše gazdinstvo postiglo onog trenutka kada nam je Opština Knjaževac dodelila sadnice voćaka. Nakon toga, Opština Knjaževac nam je znatno pomogla i u nabavci mehanizacije i na kraju se stvorila potreba za proizvodnjom gotovih proizvoda.




Tu je opština Knjaževac prepoznala naše ambicije i subvencionisala nabavku opreme za proizvodnju soka. Mi proizvodimo matični sok bez dodatih šećera, čisto ceđeno voće i pasterizovano, koje će biti namenjeno Horeka tržištu i veleprodaji. Osim sokova, pčelarstvom se bavimo dugi niz godina i tu je Opština pomogla delom u nabavci pčelinjih društava i takođe se stvorila potreba da finalizujemo potrebe za proizvode od pčela, pa se i naš med pakuje u mala pakovanja, koja su namenjena Horeka tržištu“, kaže Ivana Kostadinović.
▫️Lokalna samouprava prepoznala je potrebe malih poljoprivrednih proizvođača i pružila im pomoć u vidu subvencija za pčelarstvo i voćarstvo, ali i za nabavku potrebne mehanizacije za proizvodnju.
▫️“Ovo je primer koji treba da vidi ne samo knjaževačka nego i celokupna srpska javnost kako mladi ljudi i mladi bračni par u okviru Poljoprivrednog gazdinstva „Kostadinović“, uspeva da od proizvoda, od sirovine, praktično napravi gotov proizvod. Oni su prvo počeli da formiraju sirovinsku bazu, nakon što su zasadili hektare i hektare višnje, šljive, počeli su da to prerađuju u gotove proizvode. Mi smo tu da im pomažemo kao i do sada subvencijama. Ovo je primer dobre prakse kako se od šake višanja, može napraviti lepa boca soka, kako se med može spakovati i prodati po većoj ceni nekom restoranu ili kafiću“, rekao je predsednik opštine Knjaževac, Milan Đokić.
▫️I ove godine, raspisani su konkursi koji će umnogome pomoći knjaževačkim poljoprivrednicima.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...