Home / 2022 / Pelet : Inženjerijske jedinice VS i u opštini Knjaževac

Pelet : Inženjerijske jedinice VS i u opštini Knjaževac

Vojska Srbije već mesec dana na terenu  pomaže JP “Srbijašume” u krčenju i popravci šumskih puteva kako bi se povećale količine isporučenog drveta i time stabilizovalo tržište peleta.
Vojska Srbije sa mehanizacijom prisutna je na  teritoriji opština Lebane, kao i na  radovima i na teritoriji opština Medveđa i Brus, dok su  inženjerijske jedinice i u opštini Knjaževac.
Krčenje šumskih puteva kod Medveđe i Knjaževca Vojske i Srbijašuma, po rečima ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, pomoći će u stabilizaciji situacije sa peletom, jer će sirovo drvo biti odmah prosleđeno proizvođačima.

Oko 110.000 domaćinstava koristi pelet, milion ogrevno drvo i mi smo učinili sve što smo mogli za sve kategorije da dobiju na vreme energent koji koriste. Radimo svakodnevno na tome da stabilizujemo tržište i da domaćinstva imaju dovoljno peleta i ogrevnog drveta i verujem da će doći do potpune stabilizacije – rekla je Mihajlović.

Ministarka je saopštila i da je inspekcija pre mesec dana u 45 lokalnih samouprava izvršila kontrolu 151 subjekta, da je njih 108 (koji proizvode i prodaju pelet) posedovalo svu potrebnu dokumentaciju, dok su kod 37 utvrđene nepravilnosti i protiv njih su podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Osim nestašice peleta, građani se žale i na cenu, pošto je prošle godine za tonu bilo neophodno izdvojiti između 18.000 i 20.000 dinara, dok je pelet u 2022. godini duplo poskupeo.

Vlada Srbije ograničila je početkom avgusta cenu na 38.000 dinara, zabranila izvoz, ali su potrošači zabrinuti zbog toga što peleta na tržištu trenutno nema, pa porudžbine koje su naručili još u aprilu i maju na njihove adrese još ne stižu.

Inspekcija je podnela više od 60 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka zbog nepravilnosti na tržištu peleta, izjavio je danas Tanjugu državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Lakićević.

“Inspekcije su na terenu sve vreme, do sada su koordinisane kontrole bile u 81 lokalnoj samoupravi, kod 297 stovarišta, prodajnih mesta, fabrika peleta, prilaznih puteva, privatnih placeva, pijaca. Od toga je kod 227 njih utvrđeno da poseduju svu dokumentaciju. Kod više od 60 su uočene nepravilnosti, zaplenjena im je roba i podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka”, naveo je Lakićević.

Očekujemo još bolju stabilizaciju tržišta u narednim danima i da oko 110.000 domaćinstava, koliko se procenjuje da koristi ovaj energent u Srbiji, lakše dođe do peleta, rekao je Lakićević.

On je dodao da je tražnja za peletom povećana za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu i naglasio da će kontrole biti nastavljene.

Vlada Srbije i Ministarstvo energetike rade sve što je moguće kako bi se stabilizovala situacija na tržištu peleta, istakao je Lakićević i podsetio da je doneta Uredba o ograničenju visine cena peleta i odluka o zabrani izvoza.

Dodaje da je inspekcija svakodnevno prisutna na terenu, kao i da Vojska Srbije pruža pomoć u krčenju šumskih puteva.

Napominje da peleta nije bilo gotovo nigde, a cene rasle svakodnevno, dok se država nije uključila u rešavanje tog problema.

“Dok se država nije uključila, bilo je gotovo nemoguće kupiti pelet, a cena je bila višestruko veća, dok je danas situacija mnogo bolja. To su pokazale i kontrole i inspekcije”, rekao je Lakićević Tanjugu.

On je kazao da situacija još nije potpuno stabilna, ali da se preduzimaju svi koraci kako bi se obezbedile dodatne količine sirovog drveta i da JP Srbijašume, uz podršku Vojske Srbije, radi na teritoriji opština Lebane, Brus, Knjaževac.
—————–
“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Knjaževac.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je
dodelio sredstva.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...