Home / 2021 / Ornamentalna baština – dvopređne čarape Srbije

Ornamentalna baština – dvopređne čarape Srbije

Izložba „Ornamentalna baština – dvopređne čarape Srbije”, autorke Dušice Živković iz Knjaževca, nastala je kao rezultat višegodišnjeg istraživanja načina izrade i ukrašavanja dvopređnih čarapa, kao dela narodnog kostima i ornamentalne baštine Srbije.

Izložba se, u okviru teme dvopređnog pletenja i šara, oslanja na fondove Etnografskog muzeja u Beogradu i Zavičajnog muzeja u Knjaževcu, sa željom da se pokaže zadivljujuća lepota narodne umetnosti i umešnosti pletilja. Ova multimedijalna izložba izborom predmeta iz zajedničkih fondova ova dva muzeja ukazuje ne samo na veštinu pletenja, već i na zadivljujuću lepotu narodne umetnosti, na unikatna umetnička dela anonimnih narodnih umetnica pletilja. U izboru od 58 čarapa s kraja XVIII i početka XX veka, kao i izloženog dela kolekcije crteža dvopređnih čarapa i šara, jedinstvenog u svetu (17 crteža i 78 tabli ornamenata), retko se mogu naći dva para čarapa koje su ukrašavane istim šarama i ornamentnim kompozicijama.


Ornamentalna dvopređna baština, ukorenjena kako u slovenskoj kulturi tako i u antičkim ornamentalnim motivima, oličena je u najstarijem primerku dvopređnih čarapa iz XVIII veka, možda najstarijim potpuno sačuvanim čarapama u Evropi. Ovakvi rariteti čine fenomenološki kamen temeljac muzejskog poduhvata.

Uz korišćenje savremenih tehnologija i digitalnih sadržaja, animiranih filmova, aplikacija i video-materijala, na multimedijalnoj izložbi „Ornamentalna baština – dvopređne čarape” prikazano je znanje i veština pletenja dvopređnih čarapa koje je još uvek prisutno na području istočne Srbije, u okolini Knjaževca. Ta znanja i veštine su 2018. godne upisani u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

 


https://mojasrbija.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...