Home / 2021 / ODRŽANA REGIONALNA KONFERENCIJA O ODRŽIVOM RAZVOJU BORA, ZAJEČARA I KNJAŽEVCA (FOTO)

ODRŽANA REGIONALNA KONFERENCIJA O ODRŽIVOM RAZVOJU BORA, ZAJEČARA I KNJAŽEVCA (FOTO)

Foto  https://sdgs4all.rs/

Foto https://sdgs4all.rs/

Beogradska otvorena škola je, uz podršku partnera u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“ 16. decembra održala Regionalnu konferenciju „Saradnjom do održivog razvoja na lokalnom nivou – Bor, Zaječar i Knjaževac“.

Cilj konferencije bio je promovisanje regionalne saradnje i ostvarivanja regionalnog razvoja na lokalnom nivou, a u kontekstu sprovođenja Agende 2030. Konferencija je  okupila relevantne aktere iz Borskog i Zaječarskog okruga, koji su predstavili izazove i potencijale, kao i primere dobre prakse vezane za sve tri dimenzije održivog razvoja iz Agende 2030. Događaj je bio organizovan kroz tri panela, prema aktuelnostima iz socijalne i ekonomske dimenzije i dimenzije zaštite životne sredine.



Prva panel diskusija “Obrazovanje za budućnost” stavila je akcenat na cilj održivog razvoja broj 4 – Kvalitetno obrazovanje. Panel je bio posvećen razvoju obrazovanja u Borskom i Zaječarskom okrugu. Panelisti su istakli važnost bliske saradnje nastavnika srednjih škola u ovom regionu, značaj obrazovanja za dalji razvoj Timočke krajine, kao i važnost dualnog obrazovanja, naročito u okviru tehničkih škola, za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja na lokalnom nivou. Na panelu su govorili Goran Stanković, direktor Tehničke škole u Zaječaru, Dejan Tomićdirektor Regionalnog centra za stručno usavršavanje Knjaževac, i Milena Đorđević, IT Bootcamp program obuke. Panelom je moderirala Ivana Živić iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Zaječar.

Drugi panel pod nazivom “Potencijali za razvoj ruralnog turizma u Knjaževcu, Boru i Zaječaru”  bavio se  ruralnim turizmom kao prilikom za ekonomski razvoj regiona. Istaknut je značaj očuvanja prirode za razvoj seoskog turizma i predloženo je uspostavljanje saradnje u regionu i razmena iskustva, kroz organizovanje studijskih poseta. Govornici na ovom panelu bili su Bora Stanković iz Turističke organizacije Bor, Danijela Arsić iz Turističke organizacije Knjaževac i Sanja Ankucović iz Seoskog turističkog domaćinstva C’est La Vie -Rajačke pimnice. Panelom je moderirao Vladan Jeremić, direktor RARIS-Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije.

Na trećem panelu naslovljenom “Životna sredina ili/i ekonomski razvoj” učesnici su imali priliku da čuju nešto više o odnosu ekonomskog razvoja i zaštite životne sredine. Posebna pažnja posvećena je kvalitetu vazduha i voda, kao i zaštiti prirode. Po pitanju kvaliteta vazduha istaknuto je da grad Bor, zbog rudnika i metalurgije bakra, tokom čitave godine predstavlja crnu tačku regiona, te da je rešavanje ovog problema kompleksno i uključuje pre svega unapređenje javnih politika u oblasti zaštite vazduha.  Grad Zaječar je prepoznat kao primer dobre prakse u oblasti kvaliteta i zaštite voda, a naročito je istaknuta važnost učešća javnosti u borbi za čistiju vodu, kroz lokalne inicijative, koje mogu da dovedu do velikih promena na lokalnom nivou. Po pitanju zaštite prirode napravljen je osvrt na Nacionalni park “Đerdap” i Park prirode “Stara planina”, koji predstavljaju veoma značajna zaštićena područja ovog regiona. Istaknuta je važnost  zaštićenih područja, jer predstavljaju glavni model zaštite prirode u Republici Srbiji, ali i potencijal  za razvoj održivog turizma. Govornici na panelu bili su Toplica Marjanović, Društvo mladih istraživača Bor, Boban Pogarčić, Udruženje Za česme Zaječar, i Ivan Svetozarević, Udruženje Manifesto. Panelom je moderirala Milica Radanović, IUCN ECARO.




izvor https://sdgs4all.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...