Home / Knjaževac / Odobreno 18 projekata za unapređenje položaja žena

Odobreno 18 projekata za unapređenje položaja žena

rodna-ravnopravnost

Evropska unija i Vlada Švajcarske podržaće preko razvojnog programa Evropski Progres 18 projekata koje će u opštinama na jugoistoku i jugozapadu Srbije sprovesti lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost (MRR) kako bi unapredili društveni i ekonomski položaj žena.

Evropska unija i Vlada Švajcarske podržaće preko razvojnog programa Evropski Progres 18 projekata koje će u opštinama na jugoistoku i jugozapadu Srbije sprovesti lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost (MRR) kako bi unapredili društveni i ekonomski položaj žena.

Ovi projekti, ukupne vrednosti 52.500 evra doprineće ekonomskom osnaživanju žena i podsticanju ženskog preduzetništva, unapređenju reproduktivnog zdravlja žena, borbi protiv nasilja nad ženama kao i promovisanju principa rodne ravnopravnosti među donosiocima odluka na lokalnom nivou, saopštio je danas Evropski Progres

“EU i Vlada Švajcarske su u prethodnom periodu podržale osnivanje i osnaživanje lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost u 34 programske opštine, a zatim i usvajanje Lokalnih akcionih planova”, kaže menadžer programa Evropski Progres Grem Tindal.

Kako dodaje, oni sad imaju mogućnost da primene stečena znanja, realizuju aktivnosti predviđene akcionim planovima i daju vidan doprinos unapređenju položaja žena u svojim sredinama.



Tokom šest meseci realizacije ovih projekata, između ostalih aktivnosti, u Leskovcu je predviđeno otvaranje Kancelarije za rodnu ravnopravnost koja će doprineti jačanju i razvoju lokalnih kapaciteta za RR, dok će se u Aleksincu kroz veću informisanost o značaju prevencije doprineti poboljšanju zdravlja žena iz seoskih sredina.

Projekat koji će sprovesti lokalni MRR opštine Ivanjica ima za cilj da unapredi znanja o rodnoj ravnopravnosti kod seoskog stanovništva, a podrška će biti pružena porodicama samohranih roditelja.

„Organizovaćemo likovni konkurs na temu ‘Evropa i moj kraj – ravnopravni u svemu’ za decu samohranih roditelja, uzrasta od petog do osmog razreda iz seoskih škola. Mladi autori 12 najboljih radova će dobiti bicikle, a radovi će biti štampani na stonom kalendaru za narednu godinu”, rekla je koordinatorka Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj opštine Ivanjica Milka Kaplanović.

Aktivnosti Evropskog Progresa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, EU i Vlada Švajcarske podržavaju sa ukupno 24,46 miliona evra.

Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...