Home / 2022 / Obeležen Dan oslobođenja Knjaževca

Obeležen Dan oslobođenja Knjaževca

Polaganjem venaca na Spomenik slobode u centru grada obeležena je 78. godišnjica oslobođenja Knjaževca u Drugom svetskom ratu. Vence su položile delegacije Saveza boraca, rezervne vojne starešine i vojni penzioneri.

“Odajemo zahvalnost oslobodiocima Knjaževca, kao i pomen poginulim borcima naše armije i borcima Crvene armije koji su dali živote za oslobođenje. Sa naše strane poginulo je 9 boraca, 17 je povređeno, a što se tiče Nemačke, sa njihove strane poginulo je 150 vojnika i oficira, među kojima je i pukovnik njihovog garnizona. Borba je vođena čitavog dana, do mraka i Knjaževčani su posle pobede proslavili Dan oslobođenja”, rekao je Mile Milojković, predsednik SUBNOR-a.

Delegacija se, nakon polaganja venaca, uputila u Kalnu, gde će položiti vence na mestu stradanja boraca, kao i kod spomen-ploče koja je nedavno podignuta u centru Kalne.

“Na teritoriji Kalne stradalo je 160 ljudi. U Gabrovnici je ubijeno 32, a u Aldinoj Reci i Tatrašnici 30 ljudi od bugarske kaznene ekspedicije”, ističe Milojković.

U Drugom svetskom ratu, 10. oktobra 1944. godine, Knjaževčani su dočekali oslobođenje, a sećanje na ovaj datum čuva Savez boraca čija delegacija svake godine oda poštu borcima poginulim u borbama za slobodu.

 

“Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Knjaževac.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je
dodelio sredstva.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...