Home / Lokalna samouprava / Novi podsticaji za MSP sektor i preduzetnike – šansa za knjaževčane

Novi podsticaji za MSP sektor i preduzetnike – šansa za knjaževčane

Preduzetnici, šansa je pred vama! Ovogodišnji programi Ministarstva privrede za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima već su startovali, a ukupna bespovratna sredstva su čak 1,7 milijardi dinara.

Na pitanje ko može da dođe do tog novca, odgovor je – svako preduzeće iz sektora MSPP koje ispuni uslove programa. Ministarstvo privrede je, uvažavajući potrebe malog biznisa, ujedno pojednostavilo konkursnu dokumentaciju, a ubrzana je i procedura za odobrenje zahteva. Bespovratna sredstva Ministarstva obezbeđena su kroz tri programa podrške – za razvojne projekte, za početnike u poslovanju i nabavku opreme.

Ako vam je potreban novac za kupovinu, izgradnju ili adaptaciju poslovnog prostora u kojem se obavlja proizvodnja, kupovinu nove ili polovne proizvodne i građevinske opreme, ili su vam potrebna trajna obrtna sredstva – vi ste kandidat za razvojni program. Uslov je da je firma registrovana u APR-u, najkasnije do 31. decembra 2016. i da u prethodne dve godine nije poslovala sa gubitkom. Ministarstvo je ove godine po ovom programu opredelilo 500 miliona dinara za bespovratna sredstava. Udeo granta može biti do 20 odsto investicije, dok preostalih 80 odsto čini povoljan kredit Fonda za razvoj. Radi ravnomernog razvoja svih delova zemlje, Ministarstvo privrede finansiraće bespovratno trećinu investicije preduzećima iz najnerazvijenijih lokalnih samouprava.


Početnik ste u poslovanju i teško dolazite do novca koji biste uložili u biznis? Ministarstvo p

rivrede godinama unazad podržava i ovu kategoriju, a ove godine je u te svrhe obezbedilo 200 miliona dinara bespovratnih sredstava. Program je takođe kombinacija granta do 30 odsto investicije, i povoljnog kredita Fonda za 70 odsto ulaganja. I po ovom programu će se odobravati veće učešće bespovratnih sredstava za firme iz nerazvijenih lokalnih samouprava – do 40 odsto ukupne investicije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...