Home / 2021 / Nagli porast vodostaja Trgoviškog i Svrljiškog Timoka

Nagli porast vodostaja Trgoviškog i Svrljiškog Timoka

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će tokom vikenda  na području Srbije doći do intenzivnog otapanja snežnog pokrivača što će dovesti i do porasta vodostaja reka.
Hidrološko upozorenje izdato je za sliv Timoka :
Tokom 25.i 26. januara vodostaji na Belom i Crnom Timoku dostići će i prevazići granice redovne odbrane od poplava.
Vodostaj na mernoj stanici u Rgoštu u 17 časova iznosio je 163 cm.
Nakon što je jutros u 7 sati vodostaj Timoka kod Trnavca dostigao 292 centimetra uvedena je redovna odbrana od poplava.
Redovna odbrana od poplava uvedena je na sektoru levog i desnog nasipa uz Timok kod Trnavca u ukupnoj dužini od 7,6 kilometara. Vodostaj je na ovom delu Dunava u 7 časova jutros iznosio 292, a u 12 sati 314 centimetara.
Redovna odbrana od poplava uvedena na Vodnoj jedinici “Timok Zaječar” podrazumeva praćenje kretanja promena nivoa vode kao i promena stanja na odbrambenim linijama, ali i brojne druge mere koje će, u slučaju potrebe, biti primenjene.

Vodostaji na ostalim izveštajnim mernim mestima duž Timoka nisu premašili propisane granice, pa je tako u rejonu Crnog Timoka kod Bogovine vodostaj u 12 časova iznosio 152, Gamziogradu 147 cm, Belog Timoka u Knjaževcu 127, a Trgoviškog Timoka 164 cm.
“Tokom 25. i 26. januara vodostajina Belom i Crnom Timoku dostići će i prevazići granice redovne odbrane od poplava”, navode u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije.
Vodostaji na Dunavu su u domenu srednje niskih i srednje niskih vrednosti za ovo doba godine, a temperatura vode je oko četiri stepena, što je iznad prosečnih vrednosti temperatura vode za ovo doba godine. Na izveštajnoj stanici Prahovo u 12 sati vrednost vodostaja iznosila je 231 centimetar.
“Vodostaj Dunava je u manjem opadanju i stagnaciji sa tendencijom stagnacije narednog dana, zatim porasta”, navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...