Home / 2022 / MUP: Ove nedelje pojačana kontrola korišćenja sigurnosnog pojasa

MUP: Ove nedelje pojačana kontrola korišćenja sigurnosnog pojasa

 Uprave saobraćajne policije od danas do kraja nedelje sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će, kako navode iz MUP-a, biti usmerena na korišćenje sigurnosnog pojasa i načina prevoženja dece u vozilima.

Pozivajući se na rezultate najnovihih istraživanja Agencije za bezbednost saobraćaja, MUP navodi da je procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima u Srbiji 84,5 odsto, a na zadnjim svega 19,6 odsto. Prema istim istraživanjima, na zakonom propisan način decu u vozilima prevozi 57,9 odsto vozača.
Ova akcija kontrole sprovešće se u 30 evropskih država koje su članice organizacije ROADPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope).

Kako najavljuju iz MUP-a, Saobraćajna policija će preduzimati mere prema svim licima koja za vreme vožnje u motornim vozilima ne budu koristila sigurnosne pojaseve na način koji je predvideo proizvođač vozila, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, kao i prema svim vozačima koji decu budu prevozili na nepropisan način.

„U toku prošle godine 67 poginulih vozača i 40 poginulih putnika u putničkim vozilima nisu koristili sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode, dok nijedno od tri deteta koja su poginula u svojstvu putnika u vozilu nije prevoženo na zakonom propisan način. Takođe, statistika pokazuje da je 2,8 puta veća verovatnoća da će dete zadobiti teške telesne povrede ako se u vozilu prevozi van bezbednosnog sedišta ili podmetača“, ističe se u saopštenju.

Istovremeno sa sprovođenjem akcije pojačane kontrole saobraćaja, Agencija za bezbednost saobraćaja i Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovešće i preventivnu kampanju, koja će imati za cilj da ukaže na značaj korišćenja sigurnosnog pojasa i dečijih sedišta, odnosno na posledice nekorišćenja pomenutih zaštitnih sistema.

Izvor


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...