Home / 2021 / Ministarka privrede u poseti Knjaževcu (Foto & Video)

Ministarka privrede u poseti Knjaževcu (Foto & Video)


Ministarka privrede Anđelka Atanasković i državni sekretar Dragan Stevanović posetili su Knjaževac i tom prilikom obišli kompaniju S.C.S. PLUS u kojoj je trenutno zaposleno oko 170 ljudi.
Atanasković je istakla da je reč o kompaniji koja dobro posluje i predstavlja primer dobre prakse.
Kako je ministarka navela, u vrhu prioriteta resora kojim rukovodi je podsticaj ženskog preduzetništa, a obilasci ove vrste, porodičnim kompanijama koje vode žene, treba da bude motiv i drugim damama da se otisnu u preduzetničke vode.
„Firma S.C.S. PLUS izvozi oko 90, 95 odsto svojih proizvoda čime su obezbedili svoju budućnost. Posebno je važno što čak i u ovom vremenu oni i dalje izvoze svoje proizvode. Želimo da primerima dobre prakse pokažemo da upornim radom i trudom žene mogu da posluju uspešno. Resor na čijem sam čelu od ove godine opredeljuje sredstva za žene koje odluče da pokrenu svoj biznis. Pored bespovratnih sredstava pružamo i mentoring, što je izuzetno značajno u prvom periodu poslovanja”, rekla je Atanasković.




Navodeći da je tokom poslovanja ova firma imala pomoć Fonda za razvoj i Ministarstva privrede, Atanasković je pozvala potencijalne preduzetnike da započnu sa svojim biznisom, ali i sve privrednike da apliciraju za neki od programa Ministarstva na čijem je čelu.
Jedan od vlasnika kompanije, Miloš Nikolić rekao je da S.C.S. PLUS posluje od 1997. godine, a da su veliku pomoć u razvoju imali od lokalne samouprave, Fonda za razvoj, kao i raznih podsticaja od države.
„Počeli smo sa 20 radnika, a sada imamo više od 170 zaposlenih. Celokupna proizvodnja od drveta, furnira namenjena je evropskom tržištu“, rekao je Nikolić.
On se zahvalio ministarki na poseti navodeći da je to podstrek za dalji rad i napredak.
Predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić rekao je da ta opština zapošljava veliki broj ljudi i da po tome prednjači u Zaječarskom okrugu.
„Nadam se da ćemo i u narednom periodu, a uz pomoć resornog ministarstva uspeti da zaposlimo još veći broj ljudi, a da onima koji već rade omogućimo veće zarade“, rekao je Đokić.
On je dodao i da je ministarku upoznao sa nekim od lokacija koje opština želi da razvije u narednom periodu uz pomoć Vlade Srbije i Ministarstva privrede.

Rođena je 1958. godine u Trsteniku, gde je završila osnovnu i srednju tehničku školu. Diplomirala je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, odeljenje u Kraljevu, 1982. godine.

Odmah potom je zasnovala radni odnos u tada Osnovnoj organizaciji udruženog rada – Namenska proizvodnja, kao elitnoj organizacionoj jedinici nekadašnjeg giganta Prve petoletke, iz koje je nakon svojinskih transformacija, početkom 90-ih godina prošlog veka, nastalo sadašnje Privredno društvo za proizvodnju namenskih proizvoda PPT- Namenska AD.

Karijeru mašinskog inženjera započela je kao tehnolog-stručni saradnik, da bi ubrzo bila unapređena u samostalnog projektanta tehnologije za proizvodnju najznačajnijih proizvoda namenske industrije, počev od delova i sklopova koji su ugrađivani u borbena sredstva kopnene vojske, pa do komponenti za potrebe vazduhoplovnog vojnog i civilnog programa.

Početkom 2001. godine postaje upravnik tehnologije i intenzivno radi na organizovanju izrade tehnološke dokumentacije i procedura vezanih za proizvodnju delova i komponenti NVO. Godinu dana kasnije imenovana je za direktora Sektora kontrole kvaliteta, sa zadatkom da kreira politiku kvaliteta, imajući u vidu nove zahteve tržišta.

Sa mesta direktora Sektora kontrole kvaliteta 2012. godine odlazi na poslove zamenika direktora PPT- Namenska AD, a dve godine kasnije postaje najpre pomoćnik izvršnog direktora, a zatim i generalni direktor PPT- Namenska AD.

Dolaskom na čelo ovog privrednog društva, u relativno kratkom periodu uspela je da od fabrike sa brojnim problemima stvori modernu, tržišno orijentisanu kompaniju, koja iz godine u godinu beleži rast proizvodnje.

Pored profesionalnog rada u PPT- Namenskoj, počev od 2017. godine, kao predsednik Parlamenta privrednika Rasinskog okruga Privredne komore Srbije, aktivno učestvuje u kreiranju privredne aktivnosti Rasinskog okruga.

Zbog doprinosa razvoju privrede pomenutog okruga dobila je nekoliko nagrada, od kojih su najznačajnije nagrada Privredne komore Srbije za poslovnog lidera (2017), nagrada Asocijacije komora za najmenadžera Jugoistočne Evrope (2017), kao i nagrada „Kapetan Miša Anastasijević“ kompaniji „PPT Namenska“ Trstenik ove godine za najbolju kompaniju u Rasinskom okrugu.

Pružila je doprinos i procesu oživljavanja proizvodnje u fabrici delova u Leposaviću, zbog čega je dobila Oktobarsko priznanje Opštine Leposavić.

Briga za širu društvenu zajednicu, izražena kroz pokretanje privredne aktivnosti, pomoć lokalnoj samoupravi i učešće u brojnim humanitarnim akcijama, nominovali su je za nagradu počasnog građanina Opštine Trstenik u 2018. godini.

Udata je, majka dvoje dece.

 

Коментар
Подели




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...