Home / Knjaževac / Milija Miletić : Potrebna izmena Pravilnika o podsticajima u stočarstvu

Milija Miletić : Potrebna izmena Pravilnika o podsticajima u stočarstvu

Narodni poslanik Milija Miletić, predsednik Ujedinjene seljačke stranke insistira da se u što kraćem roku naprave adekvatne izmene u Pravilniku o podsticajima u stočarstvu za kvalitetna priplodna grla.

Po rečima Miletića, Pravilnik je potrebno na vreme korigovati i prilagoditi ga marginalnim, devastiranim, odnosno brdsko-planinskim područjima gde spada i opština Svrljig, ali i Knjaževac, Bela Palanka, Sokobanja, Aleksinac i ostale opštine i gradovi u okruženju na jugoistoku Srbije.

Miletić je poručio da će veoma brzo zatražiti sastanak sa predsednkom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi razgovarao po ovom pitanju, kao i sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem i ostalim predstavnicima Vlade Srbije.

Naime, trenutno, u ovom pravilnikom bliže se propisuju uslovi i način ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu za najmanje:

  • tri kvalitetne priplodne mlečne krave, a najviše za 300 kvalitetnih priplodnih mlečnih krava, a za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi za najmanje dve, a najviše za 300 kvalitetnih priplodnih mlečnih krava
  • tri kvalitetne priplodne tovne krave ili bika
  • 30 kvalitetnih priplodnih ovaca ili ovnova
  • deset kvalitetnih priplodnih koza ili jarčeva
  • deset kvalitetnih priplodnih krmača ili nerastova

Narodni poslanik Milija Miletić ističe da je Pravilnik potrebno prilagoditi stočarima iz marginalnih i devastiranih područja. 


Kao predsednik Pododbora zaduženog za praćenje stanja u poljoprivredi najnerazvijenijih područja jugoistočne Srbije i kao narodni poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije više puta sam potencirao i tražio izmenu Pravilnika o podsticajima u stočarstvu za kvalitetna priplodna grla. Izmenu sam tražio od nadležnog Ministarstava poljoprivrede jer su poljoprivrednici ranije mogli da konkurišu za subvencije ukoliko imaju 2 krave, 7 ovaca, 7 koza, dok sada, novim Pravilnikom stočari mogu konkurisati za sredstva jedino ako čuvaju 3 krave, 30 ovaca i 10 koza, rekao je Miletić i dodao da će mnogi poljoprivrednici na jugoistoku Srbije biti oštećeni jer neće moći da ostvare prava na subvencije kao ranije, tj. da za čuvanje dve kvalitetne krave dobiju po 25.000 dinara za priplodno grlo, što predstavlja veliki problem, poručio je on.

 

Miletić ističe da su u ovom delu Srbije sela demografski ugrožena, te da je jedna polovina seoskih naselja nerazvijena, dok je ona druga u nešto boljem položaju.

Zatražiću da Ministar poljoprivrede nađe način za rešavanje ovog problema, ili da se  povuče Pravilnik, odnosno da se donese drugi Pravilnik koji će dati mogućnost manjim proizvođačima koji imaju dve krave, desetak-petnaest ovaca, petnaestak koza, da mogu koristiti sredstva, da im se pomaže, jer svi znamo da mali proizvđač od tih sredstava plaća repromaterijal, seme, đubrivo, naftu, porez i sve ostalo kako bi održali gazdinstvo, naveo je Miletić.

 


Izvor K.N

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...