Home / 2021 / Knjaževac u projektu „Podrška lokalnom razvoju kroz nove usluge za nezaposlene mlade“ ( Foto & Video)

Knjaževac u projektu „Podrška lokalnom razvoju kroz nove usluge za nezaposlene mlade“ ( Foto & Video)

U sali opštinskog veća opštine Knjaževac juče je potpisan ugovor o realizaciji projekta „Podrška lokalnom razvoju kroz nove usluge za nezaposlene mlade“.

Ukupna vrednost ovog projekta iznosi 120 hiljada švajcarskih franaka, a projekat finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.

Branislav Josifović, zamenik predsednika opštine Knjaževac izjavio je tom prilikom da je :

„Suština projekta je formiranje trening centra u opštini Knjaževac za praktičnu i teorijsku obuku, gde bi u narednih 18 meseci skoro 200 mladih naših sugrađana prošlo te sertifikovane obuke i tako poboljšali svoj položaj na tržištu rada i lakše došli do zaposlenja. Mi ćemo u okviru realizacije projekta raditi najdirektnije sa priv ednicima, gde ćemo obuke sprovoditi iz onih dela oblasti privrede kojih najviše ima u Knjaževcu, to je drvoprerađivačka industrija, obućarska i tekstil. Vrednost projekta je oko 120 hiljada štvajcarskih franaka, ućšešće donatora je oko 95 hiljada, a ostalo je učešće opštine. Mi ćemo pored samih obuka napraviti mehanizme kako će se ljudi prijavljivati, partneri na lokalu će nam biti centar za socijalni rad i direkcija za strategiju integraciju roma i takođe ćemo obratiti pažnju i na društveno osetljive grupe,“

 


———–

Ovo je inače četvorogodišnji medjunarodni projekat koji se  sprovodi  u 11 država, a u Srbiji se osim u Knjaževcu realizuje  i u Prokuplju i Ivanjici.

Strategija saradnje sa našom zemljom ima u fokusu fokus je na tri oblasti: upravljanje; ekonomski razvoj i zapošljavanje; održiva energija i otporni gradovi. Fokus projekta Migracije u Funkciji održivog razvoja u našoj zemlji okrenut je ka edukaciji mladih za njihovo brže zapošljavanje.

Osnovini cilj programa je da se unaprede i da se iskoriste beneficije migracija,da se smanje negativni efekti migracije, kako za migrante, njihove porodice, tako i za lokalne zajednice. Projekat se sprovodi u 11 zemalja finansiranju od strane Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, ova inicijativa koja će se sprovoditi na lokalu su samo deo programa koji se odnosi na Srbiju, partneri globalnog projekta su osim ovih 11 zemalja i Srbije koja je deo toga. U Srbiji su naši glavni partneri komesarijat za izbeglice i migracije, Ministarstvo rada i zapošljavanja, Ministarstvo omladine. Ovo će biti jedan četvorogodišnji program, koji će se sprovoditi u Knjaževcu. Glavni cilj je da se iskoriste te benificije koja migracija donosi, da se smanje negativni efekti,“ – rekla je Monika Petrović, projektni menadzer

 




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...