Home / 2021 / Knjaževac : Prva beba u 2021. devojčica

Knjaževac : Prva beba u 2021. devojčica


Prva bеba u knjaževačkom porodilištu u ovoj godini je devojčica, rođеna prvog januarskog dana.

Knjaževac je novog stanovnika dobio prvog januarskog dana 2021. godine.Naša sugrađanka u porodilištu Zdravstvenog centra na svet je donela devojčicu u 4 časa i 20 minuta, tešku 3.250 grama.

Beba će od knjaževačke lokalne samouprave dobiti poklon čestitku, koja se svake godine uručuje prvom rođenom detetu u godini.

Inače, protekle godine u Knjaževcu je  rođeno  156 beba.

Knjaževac ulaže u populacionu politiku
Prava koje porodice sa decom ostvaruju u opštini Knjaževac uređena su Odlukom o osnivanju Budžetskog fonda za povećanje nataliteta i Odlukom o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Sredstva Budžetskog fonda koriste se za:
    • novčanu pomoć nezaposlenoj majci trećeg,četvrtog i petog deteta, koja se isplaćuje 24 meseca u iznosu od 20.000.00 dinara mesečno, odnosno u ukupnom iznosu od 480.000.00 dinara po korisniku;
    • novčanu pomoć porodici za novorođeno dete, koja se isplaćuje: za prvo, drugo, treće, četvrto i peto dete, u iznosu od 35.000,00, odnosno 100.000.00, u zavisnosti od reda rođenja deteta;
    • novčanu pomoć za lečenje dece;
    • novčanu pomoć za lečenje steriliteta;
    • novčanu pomoć za druge namene od značaja za populacionu politiku.
Opština Knjaževac godinama unazad gradi imidž opštine, koja vodi računa, pre svega o mladima, o deci i koja puno ulaže u svoju populacionu politiku, rekao je u emisiji ‘’Gost dana’’, na FKMS radiju, Branislav Josifović, zamenik predsednika opštine Knjaževac.

’’Kada pogledate egzaktne stavke u budžetu, vidite da je naša Fondacija za povećanje nataliteta, od nekih 10-11 miliona, koliko je bilo pre par godina, došla do 21 milion dinara. Takođe, stipendije smo, prošle godine utrostručili, čak i više od toga uvećali broj učenika koje stipendiramo, samim tim i iznos u budžetu, a i povećali smo iznos stipendija za studente, sa 5.000 na 6.500 dinara. Pored svega toga smo kroz usavršavanje naše Odluke o finansijskoj podršci porodicama sa decom, trudili se da svake godine, uvodimo neke nove stipendije, kako bismo obuhvatili što veći broj naših mladih sugrađana. Prošle godine smo uveli stipendije za decu iz višečlanih porodica, za student iz socijalno ugroženih porodica, a ove godine imamo, po prvi put stipendije za brucoše, i ja mislim da ne postoji opština u Srbiji koja ima ovako širok dijapazon stipendiranja dece i pomaganja oko obrazovanja, kao što je naša opština.’’

Ove godine stiglo je oko 350 prijava za stipendije, komisija je od juče počela sa radom, kako naglašava Josifović, svaka prijava biće pregledana ponaosob, kako niko ne bi bio oštećen, te kako bi ovakva vrsta pomoći mladim i talentovanim učenicima, olakšala dalje napredovanje u školovanju i životu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...