Home / Knjaževac / Knjaževac : predstavljeni rezultati projekta ”Vizija razvoja avanturističkog turizma’

Knjaževac : predstavljeni rezultati projekta ”Vizija razvoja avanturističkog turizma’

U prostorijama preduzeća East Star Group održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati projekta ”Vizija razvoja avanturističkog turizma” AD VISION, koji su proteklih 12 meseci realizovali Regionalno partnerstvo za održivi razvoj iz Vidina, kao vodeći partener, Turistička organizacija Knjaževca, i udruženja ”Duh Balkana” iz Knjaževca i ”Autentic Bulgaria” iz Sofije, uz finansijsku podršku Evropske unije kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Bugarska – Srbija.

I u Srbiji počinje da raste interesovanje za nekonvencionalna putovanja. Turisti sve češće žele da se upoznaju običaje i kulturu jednog podneblja baveći se planinarenjem, pešačenjem, vožnjom bicikala. Upavao je stvaranje uslova za razvoj avanturističkog turizma u prekograničnoj oblasti bio cilj projekta ”Vizija razvoja avanturističkog turizma”, koji su u proteklih godinu dana realizovale četiri organizacije iz Bugarske i Srbije, rečeno je na konferenciji za novinare.




Jedna od ideja bila je i da se turisti animiraju da posete Staru planinu u letnjim mesecima i da im se predstave stene i pećine Belogradčika, do sada nedovoljno poznate široj javnosti.

Najznačajnija aktivnost projekta bila je trka u orjentiringu. Ona je, organizovana sa bugarske i srpske strane Stare planine, okupila preko stotinu učesnika, koji su se pešačkim i planinarskim stazama kretali uz pomoć mobilne aplikacije.

Potencijali avanuturističkog turizma i promocija takmičenja u orijentaciji naći će se u filmu, koji će biti finalna aktivnost projekta, podržanog od strane Evropske unije kroz  Intereg IPA program Bugarska – Srbija.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...