Home / Knjaževac / Kako Knjaževac ohrabruje majke (Video)

Kako Knjaževac ohrabruje majke (Video)

Bela kuga u Istočnoj Srbiji vlada poslednjih sto godina. To je rezultat niske stope nataliteta, ali i migracija. Opština Knjaževac iz sopstvenog budžeta ohrabruje majke trećeg deteta, pa tako svaka nezaposlena žena prima 20 hiljada dinara mesečno. Zaposlene žene dobijaju jednokratnu pomoć od sto hiljada dinara za treće dete.

Opština Knjaževac nezaposlenim majkama sa troje dece isplaćuje čak 480 hiljada dinara u 24 rate, a onima koje su zaposlene daje jednokratno 100 hiljada za treće dete. Osim toga pomažu i ostalim majkama.

Jelena Veličković iz sela Trnovac je Larina, Hanina i Minina mama. To joj je kaže, najlepša profesija. Tatu nismo upoznali jer je bio u šumi. Nezaposlen je takođe, ali se bavi sečom drva.

“To je u suštini moj devojački san oduvek, imati tri deteta, tri devojčice, naravno”, kaže Jelena Veličković.

Ona ustaje u pet ujutru i njen radni dan su uglavnom obaveze oko dece. Šestogodišnju Laru spremi za predškolski boravak u Minićevu, gde svakog dana putuje o trošku opštine, a onda se stara o četvorogodišnjoj Hani i sedmomesečnoj Mini.

“Imamo pomoć opštine, koju su nam dodelili kao nezaposlenom licu, minimalac primanja kao da sam u radnom odnosu”, kaže Jelena.

U selu Trnovac ovo je gotovo jedina porodica sa troje dece predškolskog uzrasta. Opština Knjaževac ima 84 sela, ali i poražavajuću statistiku. Na svakih deset godina, broj stanovnika se smanji za 15 procenata. U samom gradu je situacija slična.

O merama opštine, ali i najavama države da se pomogne ženama koje rađaju, komentari su uglavnom pozitivni.

Opština Knjaževac nezaposlenim majkama sa troje dece isplaćuje čak 480 hiljada dinara u 24 rate, a onima koje su zaposlene daje jednokratno 100 hiljada za treće dete. Osim toga pomažu i ostalim majkama.

“Jednokratna pomoć od po 35 hiljada dinara za prvo i drugo dete, zatim besplatni vrtić, besplatni udžbenici, za svako treće dete, besplatne užine za apsolutno svu decu u osnovnim knjaževačkim školama”, kaže Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac.

U opštini se izdvaja 12 miliona dinara svake godine za povećanje nataliteta. Pomaže se materijalno i onima koji moraju na vantelesnu oplodnju, ali i višečlanim porodicama bez krova nad glavom.

Pogledajte video prilog

Izvor RTS / Foto P.S. Y.tube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...