Home / Knjaževac / Delegacija vinara iz Knjaževca i Negotina boravila u Briselu

Delegacija vinara iz Knjaževca i Negotina boravila u Briselu

 

U utorak 6. marta u predstavništvu pokrajine Baden-Virtemberg u Briselu, u okviru programa „Evropsko nasleđe vina – film, diskusija i degustacija“ u organizaciji dr Gordane Popović, počasnog građanina opštine Negotin, izaslanika Austrije u Briselu, novinara Dušana Gajića, autora filma „Obećanje“ i Opštine Negotin, priređena je poseta Briselu predstavnicima Udruženja vinara „Negotinska Krajina“ koje je predvodio Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

Gosti negotinskih vinara bili su i vinari iz opštine Knjaževac sa predsednikom Opštine Knjaževac Milanom Đokićem i šefom kabineta Banetom Josifovićem.

Opštini Knjaževac ukazana je velika čast da se sa svojim vinarima predstavi u Briselu. Vina Vinarije ”Jović” i ”Džervina”, probala je politička elita nezvaničnog glavnog grada Evropske unije. Uspostavijeni su kontakti sa važnim ljudima, od kojih se očekuje pomoć za našu opštinu, ne samo kada je u pitanju proizvodnja vina, kazao je za Knjaževacinfo predsednik opštine Milan Đokić.

Prisutnim zvanicama je prikazivan dokumentarni film „Obećanje“, autora Dušana Gajića, nagrađivan na mnogim festivalima, koji govori o povratku velikih vina koja su predugo zaboravljena.





Reč je o filmskoj priči koja gledaoce vodi na put ka istočnoj Srbiji, predstavlja francusku porodicu vinarija koje veruju u renesansu Burgundije na Balkanu, u selu Rogljevu kod Negotina, i upoznaje sa ljudima na koje je uticala ova oblast.

Nakon projekcije usledilo je predstavljanje naše opštine i Udruženja vinara „Negotinska Krajina“ kroz diskusiju i degustaciju. Vina vinarija Manastira Bukovo, „Vimmid, „Dajić“, „Matalj“, „Raj“, „Mikić“ i Francuske vinarije iz Rogljeva, dobila su izuzetne pohvale od strane prisutnih gostiju. Programu su prisustvovale mnogobrojne zvanice.

foto: negotin.rs

Između ostalih dr Marina Jovićević, ambasador Republike Srbije u Kraljevini Belgiji i Ana Hrustanović, šefica Misije Srbije pri EU u Briselu. Program „Evropsko nasleđe vina – film, diskusija i degustacija“ u kontekstu godinu evropske baštine i pridruživanja Srbije EU, bio je izuzetna prilika da Opština Negotin svoje potencijale predstavi kroz kvalitetna vina koja nastaju u negotinskom vinogorju.

Domaćin celog skupa bila je nemačka regija Baden Virtemberg, jedan od najjačih regiona Evrope i sveta, a predstavljena su, pored knjaževačkih, i vina negotinskog kraja, kaže Đokić.

”Veliku zahvalnost za organizaciju čitavog ovog događaja dugujemo našoj sugrađanki Gordani Popović, koja dugo radi u Briselu kao službenik austrijske države, a poreklom je iz naših krajeva – Knjaževca i Negotina. Na skupu je bila politička elita Brisela, koja je uživala u našim vinima. Imali smo priliku da našu opštinu predstavimo u jednom novom, lepom, afirmativnom svetlu. Upoznali smo se sa važnim ljudima, od kojih očekujemo pomoć za knjaževačku opštinu, ne samo za vinarstvo”, kazao je predsednik opštine.

Đokić je dodao da će knjaževačka opština nastaviti da podržava gajenje vinove loze i proizvodnju vina.

 




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...