Home / 2022 / Danas su Mladenci: Slave ga parovi koji su u prvoj godini braka

Danas su Mladenci: Slave ga parovi koji su u prvoj godini braka

Srpska pravoslavna crkva  i njeni vernici danas obeležavaju Mladence, veliki praznik u pomen na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih.

Praznik je posvećen sećanju na 40 vojnika, koji su 320. godine za vreme cara Likinija mučenički nastradali za Hristovu veru, jer su prešli u hrišćanstvo uprkos izričitoj carevoj zabrani.

Srbi vekovima unazad veruju da Mladence posebno obeležavaju bračni parovi koji su u prvoj godini braka i koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine. Mladi supružnici prema starom običaju sutra u svom domu primaju goste koji im donose poklone i na taj način im pomažu na početku njihovog braka i zajedničkog života.

Praznik je posvećen mladim supružnicima i zbog venaca kojima su sevastijski mučenici ovenčani ljubavlju Hristovom.

Na ovaj način ukazuje se da mladi supružnici treba da budu verni jedno drugome kao što su sevastijski mučenici bili verni Hristu i da tu vernost i ljubav nikakvo iskušenje ne može i ne sme da savlada.

Mladenci uvek padaju u vreme posta tako da i hrana koja se sprema toga dana mora biti posna zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

Praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom. Ne bi trebalo raditi u polju, ali ni kućne poslove.

Jedan od srpskih običaja na Mladence jeste i pravljenje kolača koji se zovu mladenčići i, prema običaju, treba da ih bude 40. Mladenčići se prave od pšeničnog brašna, premazuju se medom i nude svim gostima. Simbolizuju dug, srećan i sladak bračni život.

Na Mladence domaćice dočekuju goste u svojoj kući i pokazuju svoje umeće i spretnost. Običaj nalaže da ustanu rano ujutru i umese 40 kolačića.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...