Home / 2021 / Danas su Letnje – Duhovske Zadušnice

Danas su Letnje – Duhovske Zadušnice

Zadušnice se nazivaju i Duhovske zadušnice, jer prethode velikom crkvenom prazniku Silazak Svetog Duha na apostole – Sveta Trojica, koji se još naziva Duhovi ili Pedesetnica

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Duhovske ili velike letnje Zadušnice, koje su uvek u subotu pred Duhove (Silazak Svetog Duha), u narodu poznat i kao praznik Trojice.

Vernici na taj dan upućuju molitve Bogu za milost prema upokojenima i oprost grehova koje su počinili za života.

Zadušnice uvek padaju u subotu kada se tim povodom organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Isus Hristos, dan uoči Vaskrsenja, koje se uvek slavi u nedelju, proveo u grobu.

Na Zadušnice se odlazi na groblje, pale se sveće, obavlja se parastos ili pomen, osveštava se žito i uređuje grob.

Dužnost hrišćanska nalaže da se u molitvama sećamo naših pokojnika, da se molimo Bogu za pokoj njihovih duša, palimo im sveće, držimo parastose i pomene, podižemo im spomenike kao obeležja na grobovima i da njihove grobove držimo u pristojnom i urednom stanju. Sve ovo nalazi se u okviru crkvenog kanona.

Takođe, običaji u istočnoj Srbiji zabranjuju da se danas radi bilo šta sa vunom i makaze za striženje su zatvorene da bi se zatvorile vučje čeljusti.

Osim Duhovskih, u kalendaru Srpske pravoslavne crkve postoje još zimske ili Mitrovske, zatim prolećne, koje padaju sedmicu pre početka Velikog ili Časnog posta, i Miholjske ili jesenje zadušnice.

Miholjske zadušnice ove godine su 7. oktobra, a Mitrovske 4. novembra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...