Home / 2022 / Danas počinje Treća nedelja Velikog posta – Krstopoklona

Danas počinje Treća nedelja Velikog posta – Krstopoklona

Danas počinje Treća nedelja Velikog, Časnog, Vaskršnjeg posta – Krstopoklona. Treća nedelje Svete četrdesetnice posvećena je proslavljanju i veličanju Časnog i Životvornog Krsta Gospodnjeg.

U jednoj bogoslužbenoj pesmi pojemo Krst je čuvar vascele Vaseljene, časni Krst je potpora vernih, slava Angela i rana (bol) demonima.

Treća sedmica Uskršnjeg posta slavi se kao Krstopoklona nedelja. U ove dane se po seoskim crkvama iznosi Časni Krst okićen prolećnim cvećem i biljkama. Vernici se pred njim krste, klanjaju, ljube i darivaju ga da godina bude rodna, čeljad bude zdrava, jer se veruje da krst ima zaštitnu moć protiv svih bolesti, đavola, demona, vremenskih nepogoda i uopšte svakog zla. Dete se štiti od uroka i zlih očiju ako mu se nagaravi krstić na čelo. Krst se urezuje na kolevci, nosi kao amajlija, njime se potvrđuju obećanja, zakletve i ispraćaj duše na onaj svet.

Krstom se može obeležiti veličina poseda, zaštititi kuća od požara, izlečiti bolesni. On može da zaustavi buru i vetrove na moru i da donese kišu potrebnu usevima.

Po narodnom verovanju krst, a pogotovu Časni je univerzalno sredstvo zaštite i dobrobiti.

U ovoj nedelji izbegavaju se svi poslovi vezani za vodu, kao što su kupanje, pranje pa čak i mlevenje brašna u vodenicama. Zato u selima zapadne Srbije vodeničari slave Krstopoklonu nedelju kao svoju sedmicu.

Ova sedmica se naziva i Bezimena zato što se u narodu veruje da je bila posvećena nekom zlom božanstvu, čije se ni ime nije smelo pomenuti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...