Home / 2022 / Danas je Svetla ili Garava sreda

Danas je Svetla ili Garava sreda

Naziv Garava sreda duguje jednom starom običaju koji se u nekim krajevima održao do početka Drugog svetskog rata

Današnji dan je u narodu poznat kao Svetla ili Garava sreda, to je prva sreda nakon uskršnjih praznika.
Stariji kažu da večeras treba da se gleda u nebo – ako je vedro i zvezdano, veruju da će godina će biti rodna. Ako bude oblaka i kiše, kažu da nas čeka godina oskudice i nestašice.

U užičkom kraju na nebu noću naročito se traže zvezde padalice. Veruje se da će onaj ko prvi ugleda jednu, imati više sreće od ostalih.

Ovaj običaj vezuje se još i za mrtve. Ako je u porodici neko nedavno preminuo, veruju se da noćas treba da se pogleda u nebo – postoji verovanje da će noćas, posle ponoći pasti i njihova zvezda.

Današnja sreda se u severnom Banatu naziva još i Garava sreda, a naziv duguje jednom starom običaju koji se u nekim krajevima održao sve do pred Drugi svetski rat. Naime, na današnji dan bi se po naselju kretala povorka u kojoj su bili isključivo muškarci neoženjeni do tridesete godine. Oni bi po mestu išli uz pratnju svirača i sa sobom vukli panj.

Ovaj vedar i živopisan običaj simbolizovao je narodno uverenje o potrebi i smislu braka, a oni koji ga još nisu zasnovali bi na ovaj način, javno, bili “prozvani” ili, kako se govorilo, “nagaravljeni”.

Izvor (Telegraf . rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...