Home / 2022 / Danas je LETNJI ARANĐELOVDAN

Danas je LETNJI ARANĐELOVDAN

Pravoslavni vernici 26. jula obeležavaju praznik posvećen Svetom arhangelu Gavrilu, vesniku dobrih i radosnih vesti. Ovaj praznik se proslavlja i 8. aprila, a kada se obeležava leti, naziva se još i Letnji Aranđelovdan.

Arhangel Gavrlilo je u Svetom pismu vesnik dobrih vesti. Kako je zapisano, on je obavestio Bogorodicu da će roditi Isusa Hrista, javio se Joakimu i Ani i rekao da će roditi Bogorodicu, pojavio se pred mironosnicama na grobu i saopštio je da je Isus Hrist vaskrsao.

Sveti arhangel Gavrilo je simbol mira, ljubavi i radosti u čitavom čovečanstvu, pa je UNICEF fresku Beli anđeo iz manastira Mileševa izabrao za simbol Evrope.

Uz Arhangela Mihajla, Gavrilo je prvi u vojsci anđela, a za njima slede ravni po časti Rafail, Uril, Selatil, Jegudil, Varahil i Jeremil. Pošto je ovo srećan i dobar dan, praznik lepih vesti, za njega se vezuju razni običaji, od kojih je jedan od vodećih da danas nešto novo treba započeti.

Bez obzira da li je reč o odnosu, emotivnim stvarima, poslu, ovo je povoljan dan za početak nečeg dobrog i lepog. Od starih običaja jeste da se na ovaj praznik mole žene koje žele da se ostvare u ulozi majke. Takođe, veruje se da je arhangel Gavrilo zaštitnik ljudi i štiti nas od vremenskih nepogoda.

Na ovaj praznik vernici čitaju molitve i akatiste posvećeni Svetom arhangelu Gavrilu, a evo jedne molitve u nastavku:

Sveti Arhangele Gavrilo, koji donese neizrečenu radost sa neba Prečistoj Djevi, ispuni radošću i veseljem srce moje gordošću ispunjeno. O veliki Arhangele Božiji Gavrilo, ti si blagovestio Prečistoj Djevi Mariji začeće Sina Božijeg. Objavi i meni grešnom strašni dan moje smrti i umoli Gospoda Boga za moju grešnu dušu, da bi mi oprostio moje grehe; da me ne zarobi lukavi demon i ovlada mnome. O veliki Arhangele Gavrile! Sačuvaj me od svih nevolja i svih bolesti, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...