Home / Knjaževac / 4 miliona dinara za projekat “Knjaževa varoš, mala Venecija na Timoku“

4 miliona dinara za projekat “Knjaževa varoš, mala Venecija na Timoku“

Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja „Gradovi u fokusu 2018“ podržano je 22  projekta iz isto toliko gradova i opština u ukupnom iznosu od 150 miliona dinara.

Među nagrađenim radovina na konkursu pod nazivom „Gradovi u fokusu 2018“ nalazi se i  projekat pod nazivom „Knjaževa varoš, mala Venecija na Timoku“ , Knjaževac – 4 miliona dinara,“

Po oceni ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića kroz pomoć lokalnim samoupravama za razvoj kulturnog života kroz infrastrukturu, rekonstrukcije, adaptacije, obnove, ali i manifestacije doprinosi se da kulturni život u Srbiji bude bogatiji, raznovrsniji i, pre svega, decentralizovan.

„Različite istorijske okolnosti su dovele do toga da su lokalne samouprave u Srbiji počele da posustaju i finansijski i organizaciono uprkos tome što smo se uverili da u ustanovama kulture širom zemlje radi veliki broj posvećenih, talentovanih, vrednih, odlučnih entuzijasta koji kulturni život u svojim sredinama drže na visokom nivou“, napomenuo je Vukosavljević danas na proglašenju dobitnika rezultata konkursa u Klubu poslanika.

Ocenivši da je dobro što su lokalne samouprave pokazale više interesovanja ove godine nego u prethodne dve, ministar je rekao da će se potruditi da sledeće godine bude izdvojeno više od 150 miliona dinara jer smatra da oni to apsolutno zaslužuju.

Vukosavljević je rekao da se efekti pomaka u oblasti kulture, duhovnog uzdizanja pojedinaca i društava ne mogu meriti na dnevnoj bazi, kao što to može u oblasti ekonomije, materijalnog sveta i prozvodnje što oblast kulture čini izazovnom.

„Šta se dešava kada uđemo u savremeno stvaralaštvo, kada odemo u biblioteku, kada podižemo svest o neophodnosti i značaju kulture čitanja i slušanja, šta znače pozorišta za sredine ili likovno stvaralaštvo?“, zapitao se Vukosavljević i podsetio da kulturni život jeste svega jedan od dva ili tri najvažnija temelja opstanka i istorijskog trajanja svake zajednice.

Ministarstvo kulture i informisanja će nastojati da osokoli i ohrabri i finansijski i stručno svaki projekat u oblasti kulture koji je vredan, poručio je ministar i dodao da ćemo rezultate tih zajedničkih napora videti u godinama koje dolaze jer moraju da se osete njihovi efekti na celo društvo. „To je naša obaveza i za ove generacije, ali i one koje dolaze iza nas“, zaključio je Vukosavljević.

Predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović zahvalio se na svemu što je ministar Vukosavljević do sada uradio za taj grad i istakao da se zahvaljujući njemu pomera fokus sa većih kulturnih centara, kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, na manje „tako da je i mala opština na jugu Srbije naišla na razumevanje“.

Predsednik opštine Krupanj Ivan Isailović je izrazio iznenađenje što su dobili sredstva na konkursu „Gradovi u fokusu“ zato što ga, kako kaže, po nepisanom pravilu male sredine ne dobijaju često. „Ovo pokazuje da decentralizacija Srbije ide u novom pravcu“, ocenio je on.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi se zahvalio predstavnicima Ministarstva kulture i informisaanja i komisiji što su prepoznali stručnost njihovog projekta. „To je dokaz da kada postoji kvalitet, iako je reč o maloj i nerazvijenoj opštini, mogu se dobiti potrebna sredstva za realizaciju projekata“, istakao je on.

Odlukom konkursne komisije podržani su sledeći projekti:

“Virtuozna prezentacija višeslojnog kulturnog identiteta modernog Niša“, Niš – 33 miliona dinara, „Stazama kulture Krupnja“, Krupanj – 10 miliona dinara, „Veni, vidi, vrnjci! Dođoh, videh – vrnjci!“, Vrnjačka Banja – 10 miliona dinara, „Somnibus – palata kulture“, Sombor – 8 miliona dinara, „Grad fabrike – fabrika kulture“, Smederevska palanka – 7,5 miliona dinara, „Tragovima velikana“, Valjevo – 7 miliona dinara, „Prokupačka epigenija“ , Prokuplje – 7 miliona dinara, Rudničko-takovski kraj “Okno kulture”, Gornji Milanovac – 6,5 miliona dinara, “Čaršijske priče”, Leskovac – 6 miliona dinara, „Poboljšanje uslova za negovanje tradicija u kulturi“ , Negotin – 5 milina dinara, „Fokusište“ , Bečej – 5 miliona dinara, „Kulturno nasleđe Velike Plane – trezor svedočanstava prošlosti i marker savremenih zbivanja“, Velika Plana – 6 miliona dinara, „Novi Pazar za nove generacije“, Novi Pazar – 6 miliona dinara, „Na temeljima Temnićkog natpisa gde prošlost susreće budućnost“, Varvarin – 6 miliona dinara, „EKG – Kultura kao lek“, Kruševac- 5 miliona dinara, „Knjaževa varoš, mala Venecija na Timoku“ , Knjaževac – 4 miliona dinara,“ Raška u dolini vekova“, Raška – 4 miliona dinara, „Karavan kulture“ Babušnica – 4 miliona dinara, „Brišemo granice, spajamo nacije – predajemo Bujanovac mladima“ Bujanovac – 4 miliona dinara, „Kulturom za  evropski Pirot“, Pirot – 4 miliona dinara , „Sentaizam“ , Senta- milion dinara i „Mihizov putokaz“, Irig – milion dinara.

Na ovogodišnjem konkursu „Gradovi u fokusu“ prijavljeno je 75 projekata, što je za oko 50 odsto više nego na prethodnu godinu.

Pored kriterijuma koji su predviđeni Uredbom o kriterijumima, merilima i načinu izbora projekata u kulturi koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Republike Srbije, autonomne pokrajine, odnosno jedinica lokalne samouprave, pri donošenju konačne  komisija posebno vodila računa o kvalitetu, konceptu sadržaja i formatu predstavljanja, budžetu, stepenu posedovanja potrebne dokumentacije za realizaciju infrastrukturnih podprojekata, vidljivosti projekta i opštem planu finansiranja.

Ove godine su prispele prijave iz svih delova Srbije, što znači da aktivnosti Ministarstva kulture i informisanja doprinose podizanju svesti lokalnih zajednica o značaju kulture kao pokretača društvenog razvoja cele zajednice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...