Home / Gimnazija Knjaževac / Knjaževački gimnazijalci osvojili prvo mesto na takmičenju iz CanSat/Raketnog programa

Knjaževački gimnazijalci osvojili prvo mesto na takmičenju iz CanSat/Raketnog programa

 

 

Mateja Mihajlović, Anastasija Mihajlović, Filip Zorić, Dušan Damjanović i Ilija Stefanović , te profesor Milijan Srejić, članovi su tima Knjaževačke gimnazije koji je odneo pobedu na tamičenju iz CanSat/Raketnog programa, koje je održano 6.oktobra na aerodromu Veliki Radinci kraj Sremske Mitrovice.

Učestvujući na Republičkom takmičenju iz CanSat/Raketnog programa, četiri mladića i jedna devojka doneli su svojoj školi i gradu pehar za osvojeno prvo mesto iz praktične nastave svemirskog inženjeringa, uz pomoć modularnih satelita i plastičnih flaša.

Pripreme za takmičenje trajale su gotovo godinu dana i uprkos tome što ovakva saznanja ne pripadaju redovnom školskom programu, nikome nije bilo teško da svakoga dana tome posveti po nekoliko časova rada, kaže profesor fizike Milijan Srejić.

Takmičenje je održano na aerordromu Veliki Radinci kraj Sremske Mitrovice u organizaciji Komiteta za razvoj svemirskog programa. CanSat/Raketni program je osmišljen po modelu Evropske Svemirske Agencije – ESA, kako bi učenici iz Srbije bili potpuno ravnopravni sa svojim vršnjacima širom sveta u procesu obrazovanja i sticanja veština iz ove oblasti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...